Instituțiile de învățământ din țară vor începe noul an școlar cu un deficit de peste 1.000 de profesori

Instituțiile de învățământ din țară vor începe noul an școlar cu un deficit de peste 1.000 de profesori
Imagine simbol. Sursa foto: Veceslav Ceban / Radio Europa Liberă

Noul an de studii începe cu un deficit de 1.033 de cadre didactice, a declarat la Radio Moldova ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Reprezentanții direcțiilor de învățământ raionale au declarat pentru postul public că tinerii refuză să mai lucreze din cauza comportamentului unor elevi, iar în unele școli profesorul de matematică predă și limba română.

De exemplu, în raionul Hîncești este un deficit de 98 de cadre didactice. Șefa Direcției Învățământ, Valentina Tonu, spune că unele școli apelează la ajutorul profesorilor care se află la pensie.

„Tinerii nu se rețin în instituțiile de învățământ. (...) În anul precedent, într-o școală cu predate mixtă, am avut situația când profesorul de matematică le preda copiilor limba română. Copiii sunt mai puțin receptivi, pe alocuri obraznici. Părinții se declară atotștiutori în problemele educației și vin cu foarte multe pretenții la cadrele didactice”, a menționat Valentina Tonu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

O situație mai puțin critică din punct de vedere numeric se atestă în raionul Briceni, unde este o insuficiență de aproximativ 30 de profesori. Șeful Direcției Învățământ, Vitalie Știrbu, a explicat că deși tinerii beneficiază de indemnizații de la stat, aceștia refuză să activeze în domeniu.

Mai mult de 20%, poate chiar 30% din profesori sunt pensionari. Mulți profesori din raionul Briceni au ales calea de a face recalificări. Profesorul de limbă română poate preda și alte obiective, cum ar fi istoria sau educația civică. Din 20 de profesori dintr-o școală, circa cinci sunt pensionari. În prezent, tinerii nu prea doresc să vină în școli. Școala nu este atractivă. Se implică și primăriile din sate și unora dintre ei le oferă locuințe gratuite, cărbune sau bani pentru achitarea facturilor. Nu vin”, a spus Vitalie Știrbu.

Anul trecut, în R. Moldova a fost un deficit de 2.041 de cadre didactice, aproape de două ori mai mult decât în 2024. În acest an, cei mai mulți specialiști lipsesc în municipiul Chișinău, Bălți, UTA Găgăuzia, Ungheni și Hîncești.