Inspectorii muncii au identificat 411 persoane care activau fără contracte de muncă în R. Moldova

Inspectorii muncii au identificat 411 persoane care activau fără contracte de muncă în R. Moldova
Imagine - simbol

De la începutul acestui an, Inspectoratul de Stat al Muncii a verificat 668 de companii și au identificat 411 persoane care activau fără contracte de muncă în R. Moldova. Verificările au loc pentru a reduce munca la negru, a proteja drepturile salariaților și a consolida dreptul muncii în R. Moldova, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Din cele 411 persoane care activau la negru,  195 au fost legalizate, reprezentând 47,4% din totalul celor identificate.

„Domeniile vizate în cadrul acestei campanii de combatere a muncii nedeclarate sunt următoarele: construcții, comerț, transporturi, HoReCa, prestări servicii, agricultură, alte domenii. Totodată, raioanele și municipiile verificate în cadrul campaniei includ Bălți, Cahul, Călărași, Căușeni, Chișinău, Cimișlia, Drochia, Edineț, raioanele din UTA Găgăuzia și Orhei”, anunță Ministerul Muncii.

Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale susțin că reducerea muncii nedeclarate reprezintă un obiectiv prioritar al instituției. Astfel, se urmărește asigurarea unui mediu de muncă echitabil, bazat pe respectarea drepturilor angajaților și integritatea afacerilor.

„Prin măsurile întreprinse în acest domeniu, se contribuie inclusiv la consolidarea economiei țării, promovând astfel o dezvoltare sustenabilă și o prosperitate durabilă pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, anunță ministerul într-un comunicat.

Începând cu anul 2022, Inspectoratului de Stat al Muncii i-a fost extins mandatul, prin acordarea dreptului de a efectua controale inopinate și introducerea unor noi criterii de risc, pentru a reduce munca la negru în Republica Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în 2023, munca nedeclarată în rândul salariaților din R. Moldova a constituit 7,1%, fiind în creștere față de nivelul anului precedent (6,2% în 2022).

Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă este mai frecventă printre bărbați (9,2%), decât pentru femei (5,2%). Cele mai mari ponderi ale salariaților, care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale, sunt estimate în agricultură, construcții, comerț și industrie.

Potrivit Codului Contravențional, utilizarea muncii nedeclarate se sancționează, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 210 unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 210 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.