Injurii, vătămare corporală și huliganism. Ce încălcări a documentat Poliția în timpul Recensământului
În perioada 8 aprilie-7 iulie 2024, în R. Moldova s-a desfășurat Recensământul populației și locuințelor (RPL), care a avut drept scop producerea statisticilor oficiale privind numărul și distribuția teritorială a populației cu reședință obișnuită, structura etnică și religioasă, structura demografică și socioeconomică, precum și fondul locativ și condițiile de locuit ale persoanelor care locuiesc pe teritoriul țării.
Potrivit datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în cadrul Recensământului au fost recenzate peste 2,44 milioane de persoane și 1,65 milioane de locuințe.
„Pe parcursul perioadei de recenzare am avut circa 10 mii de refuzuri categorice. La finalul recenzării, numărul lor a fost mai mic de patru mii. S-a lucrat cu fiecare casă în parte. Au fost transmise și scrisori cu aviz pentru a descuraja persoanele de la neparticipare la Recensământ”, a declarat directorul general al BNS, Oleg Cara.
Reprezentanții Poliției R. Moldova au anunțat că pe parcursul desfășurării recensământului, oamenii legii au intervenit în 53 de cazuri urmare a apelurilor la 112. Cele mai multe solicitări - 41 - au fost făcute de recenzori, trei – de supervizori, iar nouă – de cetățeni.
Astfel, în cadrul activităților desfășurate, oamenii legii au constatat unele încălcări ale legislației din partea cetățenilor și au întocmit 27 de procese verbale contravenționale, a anunțat Vitalie Timotin, reprezentantul Poliției R. Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Mai exact, polițiștii au documentat următoarele încălcări: șapte cazuri de injurii, un caz de vătămare a integrității corporale, un caz de distrugere sau deteriorare intenționată a bunurilor și 17 cazuri de huliganism nu prea grav în loc public. În prezent, Poliția mai examinează două cazuri.
În perioada 15 iulie-11 august 2024, BNS va desfășura Ancheta postrecenzare, care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor. Ancheta postrecenzare se va desfășura pe baza unui chestionar, care a fost deja în proces de consultare publică.
Primele rezultate (date preliminare) de recensământ urmează să fie diseminate la sfârșitul anului 2024, după procesarea datelor, cu utilizarea surselor de date administrative, iar rezultate finale detaliate, inclusiv pe grupă de vârstă, sex, localitate etc., vor fi disponibile și publicate până la finele anului 2025.