Înghețurile din ultimele zile au avut un impact major asupra culturilor agricole. Precizările meteorologilor

În perioada 27–29 aprilie, pe teritoriul R. Moldova s-au înregistrat înghețuri cu intensitatea de până la -3°C. Potrivit meteorologilor, înghețurile în această perioadă a anului sunt un fenomen rar, care apare în medie o dată la 20-40 de ani. S-au semnalat și temperaturi de până la -6°C la suprafața solului.
Cum sunt afectate culturile:
- Pomicultura: Fructele și florile au suferit daune majore.
- Vița de vie: Mugurii deschiși sunt vulnerabili la temperaturi sub -1°C.
- Legumele termofile (cartofi, roșii, ardei, vinete): înghețul le poate distruge complet.
- Tutunul: Extrem de sensibil după răsădire, poate fi compromis total.
- Cerealele de primăvară: Floarea-soarelui este mai rezistentă, suportând temperaturi de până la -7..-9°C.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Deși, conform datelor multianuale, înghețurile sunt posibile până la sfârșitul lunii aprilie, istoria ne arată că acestea pot apărea chiar și în luna mai.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ultimul îngheț de primăvară în aer a fost înregistrat în perioada 21–24 mai 1980 (în nordul și centrul țării), iar la sol – chiar pe 1 iunie 1955, la Briceni.
Amintim că R. Moldova s-a aflat sub cod galben de îngheț în perioada 27 - 29 aprilie. În unele regiuni au fost înregistrate minime de până la -3 grade Celsius. Țara noastră a fost afectată de înghețuri și la începutul lunii aprilie. Atunci, înghețurile au afectat semnificativ plantațiile pomicole și viticole, aflate în plină înflorire. Cei mai afectați au fost caișii, cireșii și piersicii. De asemenea, în urma înghețurilor au avut de suferit culturile de grâu, rapiță și sfeclă de zahăr.
Asociația „Forța Fermierilor” a cerut declararea stării de criză în agricultură la nivel de țară, în legătură cu pagubele provocate de înghețurile din această primăvară.