India lansează cu succes racheta cu care încearcă o aselenizare controlată la polul sud al Lunii

India lansează cu succes racheta cu care încearcă o aselenizare controlată la polul sud al Lunii
Sursa foto: Reuters 

Agenția spațială indiană a lansat vineri, pe 14 iulie 2023, o rachetă în cadrul unei misiuni prin care se urmăreşte aselenizarea controlată a unui vehicul spațial la polul sudic al Lunii, o performanţă fără precedent care ar propulsa India în poziţia de importantă putere spaţială, transmite Reuters.

Potrivit imaginilor televizate, lansatorul LVM3, fără echipaj uman, al Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO) a decolat de la principalul port spaţial al ţării, situat în statul Andhra Pradesh din sudul ţării, lăsând în urmă o coloană de fum şi foc.

Misiunea Chandrayaan-3 vizează desfăşurarea unui modul de aselenizare şi a unui rover în apropiere de polul sudic al Lunii, în jurul datei de 23 august.

Doar trei agenţii spaţiale - din Statele Unite, fosta Uniune Sovietică şi China - au reuşit până în prezent să realizeze o astfel de aselenizare controlată. Niciunul dintre aceste vehicule spaţiale nu a aselenizat în apropierea polului sudic al Lunii.

Cea de-a treia misiune Chandrayaan, care înseamnă „vehicul selenar” în sanscrită, include un modul de aterizare de 2 metri înălţime conceput pentru a elibera un rover în apropierea polului sudic al Lunii unde, conform planului, urmează să rămână funcţional timp de două săptămâni, timp în care va realiza o serie de experimente ştiinţifice.

Misiunea Chandrayaan-2 a ISRO din 2020 a lansat cu succes o sondă selenară, însă modulul său de aselenizare şi roverul au fost distruse într-un accident produs la mică distanţă de locul de pe Lună vizat acum de Chandrayan-3.

Premierul Narendra Modi, prezent la centrul de control al misiunii, a încurajat membrii echipei înainte de lansare. „În ceea ce priveşte programul nostru spaţial, tot ce e mai bun urmează să vină”, a declarat el, potrivit AFP.