Începe reorganizarea CFM. Agenția Proprietății Publice a anunțat că face primul pas

Începe reorganizarea CFM. Agenția Proprietății Publice a anunțat că face primul pas
Sursa foto: Igor Lugovoi

Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat aseară că face primul pas în procesul de reorganizare al Căii Ferate din Moldova (CFM). Este vorba despre inițierea elaborării proiectului unei hotărâri de Guvern care prevede acest lucru.

„Procesul de reformă feroviară din Moldova este ghidat de noul Cod feroviar, adoptat în februarie 2022. Acesta presupune reforma sectorului prin separarea proceselor de gestionare de infrastructură și a operațiunilor cu pasageri sau marfă”, a declarat directorul APP, Roman Cojuhari.

Proiectul de act normativ ar urma să divizeze întreprinderea feroviară existentă, responsabilă de gestionarea activelor de infrastructură feroviară, și să creeze o societate comercială nouă, cu capital integral de stat.

Potrivit Agenției Proprietății Publice, cea din urmă va asigura operarea serviciilor de transport de călători și a serviciilor de transport de marfă, inclusiv întreținerea propriului parc de locomotive și vagoane.

La finele lunii ianuarie curent, secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, anunțase că există deja „un plan concret, bazat pe două direcții esențiale, pentru a transforma CFM într-o companie modernă și sustenabilă”. Acest plan viza inclusiv reorganizarea Căilor Ferate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„În ultimele luni, au fost făcuți pași pentru a stabiliza situația. Primul fiind un audit complet, pentru a identifica sursa problemelor și am inițiat un proces de reorganizare care să facă CFM mai eficientă și mai transparentă. Deși aceste schimbări nu sunt ușoare ele sunt necesare pentru a salva întreprinderea”, precizare atunci Păscăluță.

Calea Ferată din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 și 2021, compania a fost la un prag de faliment.

Situația a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.

În prezent, trenurile întâmpină dificultăți tot mai mari din cauza lipsei de motorină și a problemelor logistice, iar lipsa de finanțare amenință întregul sistem feroviar. La începutul lunii aprilie curent, angajații CFM au început să-și ridice salariile pentru septembrie 2024.

CFM a primit două loturi de motorină din rezerva de stat și a organizat mai multe licitații, pentru a achita salariile restante. Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a anunțat că întreprinderea urmează să primească încă o lună motorină din rezerva de stat.

În aceiași ordine de idei, luni, 14 aprilie, CFM a anunțat că circulația trenurilor pe ruta Chișinău – Odesa va fi reluată odată cu deschiderea sezonului estival.

Feroviarii au început să-și ridice salariile pentru septembrie. CFM va primi încă un lot de motorină de la stat
Angajații Căii Ferate din Moldova (CFM) au început să-și primească salariile restante pentru luna septembrie a anului trecut. Totodată, întreprinderea de stat urmează să primească încă o lună motorină din rezerva de stat. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a anunțat…
Circulația trenurilor pe ruta Chișinău – Odesa urmează să fie reluată odată cu deschiderea sezonului estival
După mai bine de trei ani, circulația trenurilor pe ruta Chișinău – Odesa urmează să fie reluată. Acest lucru ar urma să se întâmple odată cu deschiderea sezonului estival, a anunțat Calea Ferată din Moldova (CFM). În căutare de soluții pentru recuperarea restanțelor salariale și redresarea situați…
Optimizare prin „măsuri nepopulare”. CFM ar urma să concedieze angajații care au atins vârsta de pensionare
O comisie specială din cadrul Căii Ferate din Moldova (CFM) analizează dosarele a circa 1.000 de angajați care au atins vârsta de pensionare, pentru a optimiza activitate întreprinderii de stat. Directorul CFM, Serghei Cotelnic, susține că urmează „măsuri nepopulare”, dar necesare pentru optimizarea…