Încă un obiectiv turistic în rezervația „Orheiul Vechi”: Prima școală din satul Morovaia devine muzeu
În cadrul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” a fost inaugurată, după restaurare, prima școală din arealul rezervației, din satul Morovaia. Edificiul, care datează din anul 1903, a fost transformat în muzeu, anunță Ministerul Culturii.
„Prima școală din arealul rezervației, din Satul Morovaia a fost restaurată și conservată prin programul transfrontalier „Istorie și Muzică - valori ce ne reunesc”, iar acum i-am dat o nouă viață prin transformarea acesteia într-un muzeu”, a menționat directorul rezervației, Ion Cebanu, care susține că partea cea mai dificilă a fost și rămâne identificarea literaturii din perioada interbelică, inclusiv a celei didactice.
Acum o săptămână, în cadrul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” au fost inaugurate alte două obiective turistice - Muzeul de etnografie „Casa țărănească” și Muzeul „Casa meșteșugarilor”.
Despe școala din satul Morovaia
Potrivit Ministerului Culturii, inițial, școala din satului Morovaia a fost o gospodărie care aparținea unui boier din zonă. Ulterior, fiind un om luminat, boierul a decis să transforme locuința într-o școală pentru copiii din localitățile din acele locuri.
În anii ocupației sovietice, școala a fost închisă, fiind redeschisă abia în 1947. Pe atunci, deja predau alți profesori, întrucât proprietarii au fost deportați. Instituția a activat până la mijlocul anilor '50, după care a fost închisă definitiv. Odată reveniți în țară, vechii proprietari au vândut locuința Rezervației.
Restaurarea școlii a fost posibilă datorită proiectului transfrontalier România - R. Moldova „Istorie și muzică - valori ce ne reunesc”, realizat de Ministerul Culturii de la Chișinău și Muzeul Județean Botoșani, din fonduri UE.