În spitalele din țară vor fi deschise 13 centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale

În spitalele din țară vor fi deschise 13 centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale
Sursa foto: Agora.md

În spitalele din R. Moldova vor fi instituite 13 centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale. 11 dintre aceste vor fi primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, luni, 16 octombrie.

Potrivit Ministerului Sănătății, centrele vor activa în regim 24/24, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la tratament.

„Mai exact, centrele primare vor fi localizate la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv - la Institutul de Medicină Urgentă”, se arată în comunicatul emis de minister.

Pacienții vor avea acces la o gamă completă de servicii medicale, starea lor fiind evaluată rapid și precis, în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor de AVC.

Pe lângă faptul că vor beneficia de investigații pentru confirmarea diagnosticului și tratament eficient, pacienții vor fi supuși și intervențiilor chirurgicale, în caz de necesitate.  

„De asemenea, pacienții vor beneficia de servicii de reabilitare, care să-i ajute să-și redobândească funcțiile motorii și cognitive după AVC. Pe parcursul întregului proces vor fi implicați specialiști din mai multe domenii medicale. La necesitate, medicii din cadrul centrului comprehensiv vor oferi consultații la distanță colegilor din celelalte instituții, care vor permite evaluarea clinică în timp real al pacienților cu AVC și oferirea recomandărilor imediate de diagnosticare și tratament adecvat”, precizează Ministerul Sănătății.

Accidentul vascular cerebral ischemic este o urgență medicală care apare în urma întreruperii sau reducerii alimentării cu sânge a unei zone din creier, fapt care cauzează deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Un pacient netratat pierde aproximativ 1,9 milioane de neuroni în fiecare minut din zona afectată.

Ministerul Sănătății va desfășura o campanie de informare și sensibilizare cu privire la semnele AVC, pentru ca cetățenii să se adreseze cât mai timpuriu după ajutor medical.