În R. Moldova vor fi create zece camere agricole. Fermierii se declară nemulțumiți de proiect

În R. Moldova vor fi create zece camere agricole. Fermierii se declară nemulțumiți de proiect
Sursa foto: boonchoke

R. Moldova va înființata zece camere agricole regionale. Un proiect de lege care prevede organizarea și funcționarea acestora a fost aprobat miercuri, 6 martie, de către Guvern. Fermierii, însă, se declară nemulțumiți de proiect și spun că acesta „constrânge vădit drepturile fundamentale ale omului”.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) spune că proiectul este conceput pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici.

„Camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri”, notează MAIA.

De partea cealaltă, Asociația Fermierilor spune că acest proiect „prevede asocierea forțată a fermierilor și este o ingerință directă a autorităților statale în procesul constituirii camerelor agricole”.

„E evident că în realitate se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor  organizații necomerciale ale agricultorilor din toată țara cu obligarea tuturor fermierilor să devină membrii acestora. Mai mult ca atât, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va convoca adunarea generală a camerelor agricole regionale pentru alegerea organelor de conducere ale acestora”, a notat Asociația.

Potrivit fermierilor, proiectul de lege contravine art. 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 41 din Constituția RM.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„E foarte ciudat și periculos că în plin proces de integrare europeană autoritățile abilitate propun un proiect de lege, care constrânge vădit drepturile fundamentale ale omului. Nu avem altă explicație decât ideea fixă a ministrului actual al agriculturii de a distruge mai multe asociații de agricultori și de a crea un sistem de organizații ale fermierilor, subordonate ministerului”, au mai menționat aceștia.

În acest context, Asociația Fermierilor anunță că se va adresa Parlamentul R. Moldova în vederea organizării urgente a consultărilor publice pe proiect.

Legea urmează să fie aprobată de Parlament.