În R. Moldova va fi instituită stare de urgență în sectorul energetic. Proiectul, aprobat de Guvern
Guvernul propune instituirea stării de urgență în R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie 2024. Hotărârea a fost votată de membrii Cabinetului de miniștri în ședința din 11 decembrie 2024 și urmează să fie înaintată Parlamentului spre aprobare.
Autoritățile de la Chișinău argumentează necesitatea de declarare a stării de urgență prin amenințările existente la adresa securității statului și a cetățenilor, în contextul riscului de „insuficiență a resurselor energetice”.
„Stoparea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană furnizate de către SAP „Gazprom” furnizate în baza contractului existent privind furnizarea gazelor naturale încheiat între Moldovagaz și SAP „Gazprom”, ar genera o criză umanitară în regiunea transnistreană, precum și unele riscuri privind asigurarea funcționării și stabilității sectorului electroenergetic din Republica Moldova, inclusiv malul drept. În acest caz, gestionarea situației din regiunea transnistreană depășește competențele Ministerului Energiei, fiind necesară implicarea mai multor autorități din R. Moldova, cât și suportul financiar al partenerilor de dezvoltare”, se arată în Hotărârea de Guvern.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Tot astăzi, Guvernul a votat Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic.
Documentele prevede pregătirea pentru riscuri în sectorul energetic, prin stabilirea unor măsuri clare și eficiente pentru prevenirea și gestionarea situațiilor excepționale și include 29 de scenarii detaliate.
Decizia privind instituirea stării de urgență vine în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Anterior, autoritățile de la Kiev au declarat că nu intenționează să prelungească contractul de tranzit al gazelor rusești către țările europene.
R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.