În R. Moldova va fi creată prima platformă de susținere pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități

În R. Moldova va fi creată prima platformă de susținere pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități
Imagine simbol. Sursa foto: iStock

În R. Moldova va fi creată prima platformă de susținere pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități - abilitare.md. Anunțul a fost făcut în cadrul care au fost prezentate în cadrul prezentării rezultatelor analizei „Cunoștințe, atitudini și provocări ale părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în R. Moldova”, realizate de AO „Prietena Mea” și UNICEF.

Conform studiului, părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități simt un grad înalt de stigmatizare și discriminare din partea societății, dar și a specialiștilor din diferite domenii. Cel puțin 80% dintre aceștia s-au confruntat cu comportamente de discriminare și stigmatizare, suportă cu greu atitudinile sociale de dispreț și încearcă să limiteze contactele copiilor cu lumea exterioară.

UNICEF Moldova notează că cele mai frecvente atitudini și comportamente sunt bazate pe milă (65%), dispreț (45%) și prejudecăți (42%), iar femeile/mamele copiilor cu dizabilități simt mai frecvent astfel de trăiri decât tații (în societate). Totodată, tații experimentează mai des sentimente de jenă atunci când ies în public cu copiii lor cu dizabilități (la nivel personal).

„După cum părinții și îngrijitorii au un rol fundamental, am decis să dezvoltăm prima platformă a părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în R. Moldova în baza acestei nevoi identificate. Astfel, abilitare.md va oferi materiale de suport specializate și va constitui o sursă de informare credibilă atât pentru părinți și îngrijitori ai copiilor cu dizabilități, cât și a specialiștilor care lucrează cu această categorie de persoane”, a menționat fondatoarea Asociației Obștești „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că părinții și îngrijitorii copiilor cu nevoi speciale din R. Moldova se simt pe cont propriu. Potrivit oficialului, este important și ca tații să se implice activ în creșterea și educarea copiilor cu nevoi speciale, ambii părinți având un rol esențial în acest proces.

„Susținerea reciprocă între părinții copiilor cu dizabilități joacă un rol vital în crearea unei comunități de susținere și empatie. Părinții care împărtășesc experiențe și provocări similare formează o rețea care nu numai că oferă suport emoțional, ci și idei valoroase și sfaturi practice. Prin implicarea activă în susținerea reciprocă, părinții pot demonta bariere, pot schimba percepții greșite și pot contribui la o societate mai incluzivă și înțelegătoare, devenind totodată cei mai importanți piloni de susținere ai copiilor lor”, a spus Reprezentanta de Țară UNICEF Moldova, subliniat Maha Damaj.

Evenimentul a fost organizat de UNICEF, în parteneriat cu AO Prietena Mea, în cadrul proiectului UNICEF „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).

Alocațiile pentru copiii cu dizabilități vor fi acordate în mod automat, fără depunerea cererii
Copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii vor beneficia de alocații sociale din partea statului fără depunerea unei cereri în acest sens. O decizie privind eficientizarea mecanismului de acordare a prestațiilor sociale copiilor cu dizabilități și familiilor cu copii a fost aprobată de Exec…