În R. Moldova va fi creat un fond mutual, care va ajuta fermierii să facă față pierderilor cauzate de intemperii
În R. Moldova va fi creat un fond mutual, care va ajuta agricultorii să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina. Mecanismul va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va deveni funcțional în anul 2025. Cu precizări în acest sens a venit ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care a întreprins cu premierul Dorin Recean o vizită de lucru în sudul țării.
Miercuri, 17 iulie, cei doi oficiali au mers în raioanele Cahul și Cantemir, pentru a evalua starea culturilor de porumb și floarea-soarelui, care sunt cel mai mult afectate de secetă.
„Este clar că nu putem continua cu modelele de lucru tradiționale. Implementarea tehnologiilor avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor timpurii și respectarea asolamentului sunt soluții esențiale pentru a face față schimbărilor climatice, având în vedere reducerea semnificativă a precipitațiilor de la an la an. Aceste măsuri sunt susținute științific de cercetători cu care colaborăm și ne însoțesc în teritoriu”, a declarat ministrul.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Una dintre principalele dificultăți enunțate de reprezentanții autorităților publice locale din Cantemir, Cahul și Taraclia, precum și agricultorii din regiune, constă în lipsa de irigare a terenurilor.
„Agricultorii au nevoie de instrumente financiare accesibile pentru a se adapta noilor realități. În acest sens, la minister, beneficiem acum de expertiza internațională, învățând din bunele practici ale experților străini. Statul face deja investiții semnificative pentru a construi sisteme de irigare”, a transmis Vladimir Bolea.
Amintim că, în perioada 12-17 iulie curent, R. Moldova s-a aflat sub cod roșu de caniculă, iar temperatura aerului a atins maxime de peste +40°C. Pentru ziua de astăzi, 18 iulie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod portocaliu și galben de caniculă, mercurul din termometre urmând să urce până la +39.
Recent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a instituit un grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice.