În R. Moldova va fi creat un fond de subvenționare în domeniul mass-media. Ce instituții sunt neeligibile

În R. Moldova va fi creat un fond de subvenționare în domeniul mass-media. Ce instituții sunt neeligibile
Imagine simbol

În R. Moldova va fi creat Fondul de subvenționare în domeniul mass-media. Parlamentul a votat în a doua lectură un proiect de lege în acest sens, propus de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Potrivit autorilor, inițiativa va contribui la dezvoltarea pluralismului mediatic, sprijinirea proiectelor culturale, educaționale și de alfabetizare media, precum și la fortificarea independenței editoriale și economice a presei.

Instituțiile mass-media care vor beneficia de subvenții din partea statului vor fi selectate printr-un concurs de către un consiliu de experți. Acesta va fi compus din reprezentanți desemnați de Consiliul de Presă sau de organizațiile societății civile reprezentative pentru domeniul mass-media, Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Finanțelor.

„Instituțiile mediatice eligibile pentru acordarea subvențiilor vor trebui să întrunească cumulativ mai multe condiții – înregistrarea în Registrul de stat al unităților de drept, ținut de Agenția Servicii Publice, respectarea Codului deontologic, experiență de activitate de cel puțin un an, lipsa restanțelor la bugetul public național, lipsa sancțiunilor pentru încălcarea unor articole importante din Codului serviciilor media audiovizuale și a Codului deontologic al jurnalistului”, precizează responsabilii de la Parlament.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În același timp, o serie de instituții mediatice nu vor putea primi subvenții. Printre acestea se numără furnizorii publici de servicii media audiovizuale, instituțiile finanțate de la bugetul public, publicațiile periodice cu caracter publicitar și/sau erotic și cele fondate de partidele politice.

„Volumul mijloacelor financiare ale Fondului se aprobă prin legea anuală a bugetului de stat, în corespundere cu prevederile Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. Totodată, acesta va putea fi completat cu alocații anuale din bugetul de stat pentru subvenționarea mass-mediei, donații, sponsorizări și granturi oferite de persoane fizice și/sau juridice din R. Moldova și din străinătate, alte surse financiare neinterzise de lege”, se mai menționează în comunicat.

Proiectul Legii cu privire la Fondul de subvenționare în domeniul mass-media va intra în vigoare la expirarea termenului de 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care vor fi elaborate și aprobate actele normative conexe.