În R. Moldova sunt șomeri sau problema e lipsa oamenilor? Ministrul Muncii: Mulți nu caută de lucru
În R. Moldova există deficit de cadre, însă în același timp, mulți nu își caută de lucru. Totodată, o altă problemă este că unii părinți și-ar dori să muncească, însă nu cu un program deplin de muncă - întrucât nu toți își permit să înscrie copilul la activități de la privat sau să aibă în grija cui să-l lase, astfel, nu au opțiuni. În același timp, mulți nici nu caută de lucru. Declarațiile au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la emisiunea „Puterea a Patra”, ediția din 18 septembrie.
„Noi avem puțini șomeri în țară, dacă considerăm care este noțiunea acestui concept. Șomerul este o persoană care nu are de lucru, dar este în căutarea unui loc de muncă. Noi avem puține persoană care își caută de lucru. Problema noastră este că avem foarte multe persoane care sunt în afara pieții de muncă și nu caută un loc de muncă. Aceasta este problema de bază”, a accentuat ministrul Muncii.
Întrebat dacă șomerii primesc alocații de la stat, pentru că caută de lucru, dar nu găsesc, ministrul Muncii a răspuns:
„Noi avem două categorii: 1. persoane cu statut de șomer, care primesc acea indemnizație de șomaj. Acestea sunt persoane care au muncit, au contribuit prin taxe la bugetul de asigurări sociale și acum primesc indemnizație ce reiese din salariu pe perioada de muncă.
2. Avem șomeri care beneficiază de ajutor social”, a explicat oficialul guvernamental.
El susține că numărul șomerilor care beneficiază de ajutor social este în scădere, după ce au fost făcute modificări la cadrul legal.
Lipsă de angajați în mai multe domenii
Totodată, R. Moldova duce lipsă de cadre de muncă în mai multe domenii de activitate, susține Buzu, inclusiv și la Ministerul pe care îl conduce, chiar dacă salariile au fost majorate, fiind o lipsă de cel puțin 15 angajați.
„Sunt cifre destul de mari. Atât în sistemul de asistență socială, în sistemul de educație, în sistemul de sănătate - acolo după mine lucrurile sunt cele mai complicate. Pentru că dacă, spre exemplu, în sistemul de asistență socială, în medie 18%-20% pleacă și vin în fiecare an, este mai ușor să instruiești o persoană ca să fie asistent social. Este mult mai complicat să instruiești un specialist în sănătate, un medic. Pentru că perioada de studii este foarte lungă, investițiile sunt foarte mari. Și orice pierdere din sistemul de sănătate complică lucrurile. Dar și în discuțiile cu ministrul Adrian Efros, în afacerile interne, ducem lipsă peste tot. Și în sectorul privat este o problemă”, a declarat Buzu.
Oamenii nu doresc să vină la muncă sau oameni în țară nu mai sunt?
„O bună parte din oamenii care nu muncesc, nici nu doresc să muncească. Încă avem rezerve aici. Este și vina noastră, că avem persoane care muncesc de când erau copii mici și ar vrea poate să revină parțial pe piața muncii. Avem și probleme cu grădinițele, cu școlile. După școală ce faci cu copilul? Nu toți au resurse pentru a duce copiii la diverse programe după școală. Nu avem suficiente creșe, grădinițile sunt arhipline (....) Uneori unele persoane nu sunt interesate să revină mai rapid la muncă (...)”, a mai spus ministrul Muncii.
Date esențiale:
Salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2023, este de 11.700 de lei (brut).
Conform datelor de la Biroul Național de Statistică, în trimestrul II al acestui an, câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 12.175 de lei, fiind în creștere cu 17,3% față de trimestrul II 2022 și cu 6,0% față de trimestrul I 2023.
În R. Moldova sunt peste 600 de mii de salariați cu normă deplină.