În R. Moldova se înregistrează tot mai multe cazuri de gripă și infecții acute ale căilor respiratorii superioare

În R. Moldova se înregistrează tot mai multe cazuri de gripă și infecții acute ale căilor respiratorii superioare
Sursa foto: Getty Images

În perioada 10 – 16 februarie curent, în R. Moldova au fost înregistrate 10.272 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), 59% dintre acestea au fost raportate la copii.

„Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu 7% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și în descreștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior”, a precizat ANSP.

De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 390 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o creștere cu 20% în comparație cu săptămâna precedentă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Cele mai multe cazuri de gripă au fost raportate în municipiul Chișinău (285 de cazuri). La Bălți au fost înregistrate 22 de cazuri, la Ialoveni - 17, la Florești - 8, la Orhei - 7, la Dondușeni și Edineț – câte șase cazuri, la Fălești și Rezina – câte patru cazuri, la Drochia, Soroca și Ungheni , Căușeni și Ialoveni – câte trei cazuri, la Basarabeasca, Căușeni, Cimișlia, Comrat, Criuleni și Sîngerei - câte două cazuri, iar la Dubăsari, Hâncești, Leova și Nisporeni - câte un caz.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate patru cazuri de COVID-19, în descreștere cu 43% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani a fost raportat un caz.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024) și până pe 16 februarie au fost înregistrate 2.025 de cazuri de gripă, 106.892 cazuri de IACRS și 9.811 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, specialiștii ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție:

  • păstrarea distanței sociale;
  • evitarea locurilor aglomerate;
  • spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;
  • respectarea igienei tusei și a strănutului (acoperirea nasului și gurii cu un șervețel sau folosirea plicii cotului în timpul tusei și strănutului);
  • respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise;
  • realizarea triajului observațional zilnic în cadrul unităților școlare și preșcolare;
  • purtarea măștilor în instituțiile medicale;
  • adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii;
  • menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.