În R. Moldova au fost raportate 25 de focare de gripă aviară. Autoritățile au instituit zone de protecție

În R. Moldova au fost raportate 25 de focare de gripă aviară. Autoritățile au instituit zone de protecție
Sursa foto: Karen Moskowitz/Getty Images

În perioada 22 decembrie 2023 - 2 ianuarie 2024, pe teritoriul R. Moldova s-au înregistrat 25 de focare de gripă aviară. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că 15 dintre acestea au fost raportate la păsări sălbatice, iar alte zece focare - la păsări domestice.

Potrivit responsabililor, în preajma focarelor au fost instituite zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km.

„A fost întrunită în regim de urgență Comisia Antipiezootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 939 din 04.08.2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare, privind Planul de contingență şi Manualul operaţional pentru controlul influenţei aviare”, precizează ANSA.

Toți deținătorii și crescătorii de păsări sunt îndemnați să țină păsările în interiorul curților. Gripa aviară se poate transmite și la om. Astfel, la observarea semnelor clinice de mai jos, anunțați imediat medicul veterinar sau administrația publică locală:

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

  • păsările bolnave nu mai consumă hrană, nu mai beau apă;
  • respirație dificilă, tuse, febră;
  • eliminări seromucoase din cioc;
  • inflamația crestei și a bărbițelor;
  • pete de sânge pe pielea picioarelor;
  • diaree (găinaț lichid);
  • paralizii ale picioarelor și aripilor, răsucirea gâtului;
  • scăderea ouatului și schimbarea formei oului (coajă moale, deformată, pigmentație neuniformă).

Mare atenție și la păsările sacrificate. În cazul acestora, pot fi observate următoarele modificări:

  • hemoragii cu acumulări de lichid gelatinos sub piele în regiunile capului, gâtului;
  • căile respiratorii (plămânii, mucoasa laringelui, mucoasa traheii) și intestinele sunt inflamate cu hemoragii sub formă de pete;
  • pe pancreas, rinichi și inimă pot fi observate hemoragii (pete de sânge).

Dacă boala a fost confirmată, păsările din exploatație se sacrifică, iar cadavrele acestora și ouăle se distrug, la fel ca și furajele, așternutul și gunoiul de grajd. Concomitent, spațiile considerate infectate se supun unei curățări și dezinfecții riguroase.

Amintim că ANSA acordă despăgubiri proprietarilor a căror păsări au fost nimicite din cauza gripei aviare.

FOTO/ Zeci de lebede moarte, găsite pe malurile râului Răut. Ipoteza specialiștilor: gripă aviară
Pe malurile râului Răut au fost găsite 65 de lebede moarte. Potrivit specialiștilor, cauza tragediei ar putea fi griva aviară.
Finlanda sacrifică 120 de mii de vulpi și nurci, din cauza gripei aviare
Finlanda, cel mai mare producător de blană de vulpe din Europa, întreprinde măsuri drastice pentru a stopa răspândirea focarului de gripă aviară în fermele sale. Autoritățile au anunțat miercuri, 23 august, că au început să sacrifice 120.000 de vulpi și nurci, scrie Euronews. „A fost emis un ordin…