În R. Moldova ar putea fi construită o nouă centrală electrică. Precizările Ministerului Energiei

În R. Moldova ar putea fi construită o nouă centrală electrică. Precizările Ministerului Energiei
Sursa foto: Andrey Metelev / Unsplash

Investororii cehi examinează posibilitatea construcției unei noi centrale electrice în R. Moldova. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a făcut un anunț în acest sens pe pagina sa de Facebook, după ce a participat la Forumul de afaceri R. Moldova - Cehia, la Praga.

În cadrul evenimentului, Borosan a avut o întrevedere cu cel mai mare investitor din Cehia în R. Moldova - EMMA Capital Group - acționar al grupului de companii Premier Energy Moldova.

„Am abordat subiectele privind planurile țării noastre în privința integrării pe piața unică energetică europeană; desemnarea operatorului comercial al pieței de energie electrică; construcția interconexiunilor noi cu România și ENTSO-E; digitalizarea sectorului energetic; previzibilitatea legislației; evoluția cadrului normativ și alinierea lui la Uniunea Europeană”, precizează Borosan.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, în ultimii ani, în R. Moldova au crescut semnificativ investițiile în surse distribuite de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Drept urmare, pe anumite porțiuni de rețele deja nu există suficientă capacitate și nu mai pot fi conectate toate centralele electrice.

„Aceasta este un semnal foarte clar că trebuie efectuate investiții în mărirea capacității rețelei. Investortorul din Cehia a dat asigurări că grupul de companii Premier Energy din Moldova abordează acest subiect cu prioritate și că urmează a fi implementate măsurile necesare. ... Investitorul din Cehia manifestă interes pentru construcția unei asemenea infrastructuri în R. Moldova”, a conchis Constantin Borosan.

Oficialul susține că proiectul va oferi multiple beneficii pentru sistemul energetic al țării noastre.

Investitorii în surse regenerabile de energie ar urma să aibă posibilitatea de echilibrare, Chișinăul va putea integra mai multe surse regenerabile de energie, iar consumatorii vor fi alimentați continuu cu electricitate produsă în R. Moldova.