VIDEO/ În R. Moldova a început campania națională de împădurire. Întregul Guvern plantează la Orhei
Astăzi în R. Moldova a demarat campania națională de împădurire. Întregul Guvern a mers la Mălăiești, raionul Orhei, pentru a planta 40 de hectare de pădure. Concomitent, în întreaga țară sunt disponibile alte peste 440 de locații pentru plantare din cadrul a 160 de primării, astfel încât cetățenii din diferite regiuni ale R. Moldova să poată contribui la împădurire.
„Totul este gata: avem stejar roșu, avem arțar, avem paltin. Aici este Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Și tot așa, fiecare minister va avea grijă de câte un sector. Ciamurul este gata. Încă o dată vă invit la plantare. Dacă încă nu v-ați decis, puteți să intrați pe site-ul oficial al „Moldsilva”, să vă alegeți unul dintre cele 400 de sectoare care astăzi se vor planta. Astăzi se va planta în toate raioanele țării”, a transmis acum câteva ore ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
În total, în această toamnă vom fi plantați peste 26 de milioane de puieți de stejar, frasin, salcâm și arțar, pe o suprafață de peste 4.000 de hectare.
Directorul Agenției „Moldsilva”, Victor Durbală, a anunțat anterior că în zona de Nord a țării vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 940 de hectare, pe terenurile primăriilor din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Sîngerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina.
În zona de Centru vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 1.150 de hectare - pe terenurile primăriilor Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hîncești , Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni, vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 1.150 de hectare.
În zona de Sud a țării vor fi create păduri noi pe o suprafață de peste 1200 de hectare - pe terenurile primăriilor din raioanele Leova, Cahul, Cantemir, Comrat, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Taraclia, mun. Cahul.
Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram
Toți cei care doresc să participe la plantări o pot face alegând terenurile din apropierea regiunii în care locuiesc. Mai multe informații și detalii despre modalitatea de înscriere pentru participare pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției „Moldsilva”, accesând butonul „Participă la plantări toamna 2024”.
Pentru a facilita coordonarea activităților de plantare, doritorii sunt rugați să stabilească perioada și zona geografică în care le este convenabil să participe și să contacteze din timp reprezentanții entităților silvice teritoriale ale Agenției „Moldsilva”. Informațiile despre inginerii responsabili sunt disponibile în tabel. Participanții trebuie să aducă doar buna dispoziție, restul va fi asigurat de Agenția „Moldsilva”.
În prezent, în R. Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.