În R. Moldova a fost lansat un nou proiect de asistență tehnică pentru producătorii de struguri de masă

În R. Moldova a fost lansat un nou proiect de asistență tehnică pentru producătorii de struguri de masă
Sursa foto: Dumitru Doru / EPA

În țara noastră a fost lansat un nou proiect de asistență tehnică pentru producătorii de struguri de masă, evaluat la 350.000 de dolari. Acordul dintre Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a fost semnat marți, 27 februarie.

Sectorul strugurilor de masă din R. Moldova urmează să primească sprijin prin intermediul inițiativei „One Country One Priority Product” (OCOP), care permite statelor să evidențieze și să stimuleze dezvoltarea lanțurilor valorice pentru Produse Agricole Speciale, care se disting prin calități unice, denominație geografică, practici agricole, fac parte din patrimoniul cultural sau au un potențial care nu este totalmente valorificat.

„Am luat decizia să promovăm strugurii de masă pentru că, în primul rând, este ceva cu un gust absolut autentic și incomparabil cu tot ce poate fi găsit pe piață strugurilor de masă de pe tot globul. În al doilea rând, pentru că este un produs cu o înaltă plus valoare”, a declarat ministrul Agriculturii Vladimir Bolea.

Potrivit lui Vladimir Bolea, proiectul susține crearea unui lanț valoric cap-coadă, iar prin prisma acestuia se va lucra cu asociațiile de profil a agricultorilor care cultivă struguri de masă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Proiectul susține și un plan național de investiții, care va conține propuneri de investiții concrete, resurse disponibile de investiții și suport financiar și tehnic pentru producătorii de struguri de masă. Un alt element important sunt serviciile de instruire și consultanță, care vor fi oferite pentru producătorii de struguri de masă și pentru asta ei vor găsi minimum cinci școli pentru agricultori în teren”, a menționat reprezentantul de țară al FAO, Raimund Jehle.

În cadrul celor cinci Școli de Câmp pentru Fermieri, care urmează să fie create în R. Moldova, producătorii de struguri de masă vor putea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului, sub egida MAIA.

Ministrul Agriculturii a declarat că, în cel mai scurt timp, urmează să fie identificate raioanele în care este dezvoltată producerea strugurilor de masă, dar și asociațiile cu care va colabora MAIA și biroul FAO din R. Moldova.

Un atelier național de inițiere al activităților proiectului, cu participarea producătorilor de struguri de masă, asociațiilor de sprijin, autorităților guvernamentale și experților FAO este planificat pentru luna aprilie 2024.