În R. Moldova a fost înregistrat un caz de febră Dengue. Pacienta s-a întors recent din India

În R. Moldova a fost înregistrat un caz de febră Dengue. Pacienta s-a întors recent din India
Sursa foto: James Gathany, Centers for Disease Control and Prevention

În R. Moldova a fost înregistrat un caz de febră hemoragică provocată de virusul Dengue (infecție transmisă de țânțari la om). Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), cazul este de import și a fost confirmat la o tânără în vârstă de 26 de ani, din capitală, care a călătorit în India.

„Persoana s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii în India, unde au apărut și primele simptome ale bolii (febra, frisoane, mialgii, artralgii). La 13 septembrie, aceasta a revenit în R. Moldova și, în prezent, beneficiază de tratamentul corespunzător”, precizează ANSP.

Pe parcursul ultimilor ani, în țara noastră au fost înregistrate patru cazuri de febră Dengue, toate fiind de import (un caz în 2019, două cazuri în 2020 și unul în 2022 – un caz). În Europa, conform datelor raportate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), de la începutul anului 2024, cazuri autohtone au fost raportate în Franța (21 de cazuri) și Italia (un caz). La nivel mondial, peste 12 milioane de cazuri de Dengue și peste 8.000 de decese au fost raportate în 86 de țări.

ANSP precizează că febra Dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii genului Aedes (un tip de țânțar răspândit în regiunile tropicale și subtropicale, actualmente întâlnit și în habitatele R. Moldova). Infecția este provocată de mușcătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite de la o persoană la alta, sau prin anumite obiecte. Simptomele febrei Dengue pot varia de la ușoare până la severe: febra, dureri de cap, dureri musculare și articulare, erupții cutanate și oboseală.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Diagnosticul precoce este important pentru a permite administrarea tratamentului adecvat și pentru a aplica măsuri de control al bolii. Sunt disponibile două vaccinuri împotriva Dengue, ambele fiind concepute pentru utilizare în zonele în care febra Dengue este frecvent întâlnită (adică nu în Europa)”, explică responsabilii.

Specialiștii ANSP recomandă atunci când călătoriți într-o zonă endemică să vă protejați de mușcăturile de țânțari prin:

  • îmbrăcarea hainelor ce acoperă pielea cât mai mult posibil, cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi;
  • folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși pentru a impiedica intrarea țânțarilor în casă;
  • evitarea zonelor cu infestare de tânțari: în măsura posibilității, evitați zonele în care sunt cunoscuți țânțarii Aedes, acestea includ adesea zone umede, cu vegetație densă și apa stagnată;
  • folosirea repelenților pentru țânțari;
  • eliminarea în mod corespunzător a deșeurilor solide și eliminarea habitatelor artificiale create de om care pot reține apa;
  • acoperirea, golirea și curățarea săptămânală a recipientelor de stocare a apei menajere;
  • aplicarea insecticidelor adecvate pe recipientele de stocare a apei în aer liber.

La apariția semnelor specifice acestei infecții, adresați-vă la medic.