În R. Moldova a fost înregistrat al cincilea caz de rujeolă. Pacienta este originară din România
Pe teritoriul R. Moldova a fost înregistrat un nou caz de rujeolă de import. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că este vorba de o femeie în vârstă de 42 ani, originară din România, care se află într-o vizită în municipiul Chișinău.
„La manifestările clinice ale bolii (febră, tuse, erupții cutanate), persoana s-a adresat după asistență medicală și a fost internată într-o instituție specializată din municipiul Chișinău, unde primește tratamentul corespunzător”, precizează ANSP.
Persoanele cu care a contactat femeia se află sub supraveghere medicală. Până în prezent, la aceștia nu au fost depistate semne ale bolii.
Acesta este al cincilea caz de rujeolă, confirmat de la începutul anului 2024. Trei dintre cazuri sunt de import, inclusiv unul la o persoană de origine străină.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces.
ANSP amintește că nu există tratament specific pentru rujeolă și boala poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății.
Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.