În R. Moldova a fost inaugurat primul centru oenologic - un nou spațiu dedicat excelenței în vinificație

În R. Moldova a fost inaugurat primul centru oenologic - un nou spațiu dedicat excelenței în vinificație
Sursa foto: PNUD Moldova / Facebook

La Cahul a fost inaugurat primul centru oenologic din R. Moldova. Potrivit delegației Uniunii Europene la Chișinău, spațiul este situat în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” și va găzdui degustări de vinuri și produse tradiționale. Centrul include o sală de degustare, un birou pentru colaboratori și un depozit pentru utilaje, menite să valorifice și să extindă potențialul vitivinicol al regiunii de sud, precizează reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Centrul oenologic a fost fondat de Clusterul Vinificație din regiunea Cahul, finanțat de UE prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

Valoarea totală a investiției este de peste 153.500 de euro. O sută de mii de euro au fost oferite de UE, restul fiind contribuția locală.

„Centrul Oenologic Cahul este un important punct de dezvoltare economică și turistică, care va contribui la dezvoltarea sectorului vitivinicol în R. Moldova”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, duminică, 11 mai, la inaugurarea centrului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Clusterul Vinificație din regiunea Cahul este o rețea formată din 22 de membri, incluzând producători de vinuri, autorități publice locale și instituții de învățământ și cercetare, care susțin creșterea competitivității sectorului vinicol din regiune. Împreună cu micii producători locali, clusterul va beneficia de multiple oportunități, oferite de noul centru.

„Producătorii vor avea acces la echipamente moderne de vinificație, vor participa la cursuri, ateliere și seminare dedicate formării continue în vinificație, marketing și turism vitivinicol”, notează PNUD Moldova.

Începând cu 2019, PNUD Moldova și partenerii săi - UE, Suedia, Elveția, Marea Britanie - au susținut formarea și dezvoltarea a 17 clustere, care vin să genereze valoare adăugată mai mare pentru creșterea economică la nivel local. Investițiile cifrează 4,8 milioane de dolari, iar printre domeniile acoperite se numără zootehnia, horticultura, turismul și industria.

În 2024, nouă clustere din R. Moldova au finalizat cu succes procesul de certificare ECEI Bronze Label „Striving for Cluster Excellence”, reflectând angajamentul lor față de performanță și excelență. Cincizeci de produse și servicii noi au fost dezvoltate, iar volumul exporturilor a crescut datorită noilor parteneriate, inclusiv cu zece clustere din statele membre ale UE.