În fiecare an, 300 de femei din R. Moldova sunt diagnosticate cu cancer de col uterin

În fiecare an, 300 de femei din R. Moldova sunt diagnosticate cu cancer de col uterin
Sursa foto: oncopedia.ro/

Anual, aproximativ 300 de femei din R. Moldova sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Precizările în acest sens au fost făcute de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în contextul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, care se desfășoară perioada 22 – 31 ianuarie.

În acest sens, responsabilii din sănătate reamintesc că femeile din țara noastră au acces gratuit la prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul papiloma uman (HPV).

„Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, la nivel global. ... Anual, în Regiunea Europeană a OMS, peste 66 de mii de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30 de mii dintre ele decedează din cauza acestei boli, care poate fi prevenită”, notează ANSP.

Potrivit Agenției, în fiecare zi, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile, se atestă un deces din cauza acestei boli.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pentru a preveni cancerul de col uterin, specialiștii recomandă vaccinarea fetelor și băieților împotriva HPV (de la 9-14 ani), în conformitate cu Calendarul național de vaccinare al R. Moldova.

Totodată, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani, atât cele asigurate, cât și cele neasigurate medical, sunt îndemnate să se adreseze la medicul de familie și să efectueze o dată la trei ani testul de screening (testul citologic).

Screeningul de col uterin include testul citologic și colposcopia, care permit depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadiile incipiente.