În Chișinău, Bălți și Cahul au fost construite patru platforme pentru elicopterele SMURD

În Chișinău, Bălți și Cahul au fost construite patru platforme pentru elicopterele SMURD
Sursa foto: IGSU

Patru platforme de aterizare-decolare pentru elicopterele SMURD au fost inaugurate, pe 27 octombrie, în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Platformele au fost construite în cadrul Proiectului transfrontalier România - R. Moldova „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)”.

Cele patru platforme de aterizare-decolare a elicopterelor sunt construite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al R. Moldova în cadrul proiectului SMURD-2, în imediata apropiere a spitalelor teritoriale.

Platformele sunt amplasate pe următoarele adrese: municipiul Chișinău, str. Nicolae Testemițeanu nr.29 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, în municipiul Chișinău, str. Poamei nr.21 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică „Institutul Mamei și Copilului”, în municipiul Bălți, satul Corlăteni, raionul Rîșcani lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Bălți și în municipiul Cahul lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Cahul.

Toate cele 4 platforme de aterizare-decolare sunt proiectate pentru un elicopter de design critic EC 135, cu o suprafață fiecare de 15m x 15m. Platformele sunt dotate cu bandă de vânt, iar suplimentar platforma din municipiul Cahul este dotată și cu echipament de iluminat și marcaje speciale pentru funcționarea VFR de zi și de noapte.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), proiectul este finanțat de UE prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, sprijin pentru activități comune în vederea prevenirii dezastrelor naturale și antropice, precum și acțiuni comune în timpul situațiilor de urgență.

Perioada de implementare a proiectului este 28.06.2019 – 27.10.2023, iar bugetul total al proiectului este în valoare de 10.026.409,71 Euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) 6.428.000,00 Euro.