În Chișinău a fost depistat un caz suspect de paralizie flască - simptom caracteristic poliomielitei
Pe parcursul săptămânii trecute, în Chișinău a fost depistat un caz suspect de paralizie flască - simptom caracteristic pentru poliomielită. Este vorba de un copil în vârstă de un. La moment, micuțul este internat la Institutul Mamei și Copilului, în secția de neurologie.
Cu un anunț în acest sens a venit șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței Primăriei din 17 iunie. Potrivit lui Bolocan, autoritățile municipale de profil așteaptă rezultatele analizelor de laborator.
„Este un lucru alarmant, deoarece în general se spune că poliomielita a fost eradicată. Acum așteptăm rezultatele investigațiilor Centrului de Sănătate Publică, să ne spună dacă se încadrează în poliomielită, pentru a înțelege ce măsuri trebuie trebuie de întreprins. Pe această cale, atenționez că există mai multe patologii pentru care au fost inventate vaccinuri anume din cauză ca nu au tratamente. Poliomielita este una dintre acele boli grave, care nu au tratament specific și unica măsură de a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea”, a precizat Bolocan.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Poliomielita este o boală virală foarte contagioasă, care afectează sistemul nervos central și nu poate fi vindecată. În trecut, era una din cauzele principale ale decesului, paraliziei acute și invalidității pe viață.
Virusul se transmite prin contaminarea mâinilor, ustensilelor, alimentelor și apei cu materii fecale de la o persoană infectată și prin picături respiratorii sau aerosoli.
Cu virusul poliomielitic se pot infecta persoanele nevaccinate. Sugarii cu vârsta sub șase luni pot avea oarecare protecție prin imunitatea transmisă de la mamă. Cu toate acestea, copiii cu vârsta sub cinci ani prezintă cel mai mare risc de infecție.