Când poate fi pusă în discuție apropierea R. Moldova de NATO? Răspunsul președintelui României

Când poate fi pusă în discuție apropierea R. Moldova de NATO? Răspunsul președintelui României
Sursa foto: dcnews.ro

Republica Moldova are în Constituție statutul de neutralitate și atunci când decide să schimbe această postură, chestiunea apropierii acestei țări de NATO poate fi adusă în discuție, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Întrebat în cadrul unor declarații de presă premergătoare summit-ului NATO de la Vilnius despre perspectiva ca Republica Moldova să se apropie de Alianța Nord-Atlantică, Klaus Iohannis a evocat statutul neutru din punct de vedere militar al țării vecine.

Republica Moldova are în Constituție statutul de neutralitate și atunci când decide să schimbe această postură, chestiunea poate fi pusă în discuție fără nicio problemă”, a declarat Iohannis, citat de Calea Europeană.

În cadrul declarațiilor sale inițiale, Klaus Iohannis a precizat că printre obiectivele României se numără sprijinul pentru partenerii vulnerabili, mai ales pentru Republica Moldova, cea mai expusă presiunilor Rusiei.

Astfel, voi avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova”, a punctat președintele României.

Liderii NATO se reunesc marți și miercuri, 11-12 iulie, la Vilnius, pentru un summit în încercarea de a depăși diviziunile privind candidatura de aderare a Ucrainei, după ce s-a ajuns la un acord pentru ridicarea blocării de către Turcia a aderării Suediei la alianța militară, iar secretarul general Jens Stoltenberg a promis că declarația finală a summitului va transmite un mesaj puternic și pozitiv pentru viitorul aderării Ucrainei la NATO.

Republica Moldova va fi reprezentată a summit-ul NATO de la Vilnius de ministrul de Externe, Nicu Popescu, care va participa la o reuniune a miniștrilor de Externe aliați în marja reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivelul celor 31 de șefi de state și de guverne euro-atlantice.