În capitală au fost confirmate cinci cazuri noi de rujeolă. Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii

În capitală au fost confirmate cinci cazuri noi de rujeolă. Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii
Sursa foto: Getty Images

Săptămâna trecută, în capitală au fost fixate cinci cazuri noi de rujeolă. Despre acest lucru a anunțat astăzi, 7 iulie, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) din cadrul Primăriei Chișinău, Vladimir Bolocan.

Încă un caz suspect de rujeolă urmează să fie verificat prin analiză de laborator.

„Un lucru destul de îngrijorător este că a fost depistat și u caz suspect la meningită meningococică. Cazul este sub supraveghere pentru a efectua în continuare măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii”, a precizat Vladimir Bolocan.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), rujeola este de șase ori mai infecțioasă decât gripa și poate dezvolta boli grave sau complicații, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită, sau deces. Aceasta se răspândește foarte rapid, dacă nu este menținută imunitatea de grup ce poate fi obținută prin vaccinare.

În condițiile de acoperirea joasă la vaccinare, înregistrată la nivel național (mult sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an), rezistența anti vaccinală, care persistă mai mult între membrii confesiunilor religioase și persoanele de etnie romă, există riscul de emergență a maladiilor prevenibile prin vaccinări, în prezent a rujeolei, având rată foarte înaltă de contagiozitate, cu urmări grave de sănătate.

Potrivit ANSP, tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinurile împotriva rujeolei sunt sigure și efective.

În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează gratuit, cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, îndemnăm părinții să meargă la instituția medicală, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.