În ajunul Hramului orașului, în Capitală va fi vernisată expoziția „Patrimoniul arheologic al Chișinăului”

În ajunul Hramului orașului, în Capitală va fi vernisată expoziția „Patrimoniul arheologic al Chișinăului”
Sursa foto: Shutterstock

În ajunul Hramului Capitalei, pe 13 octombrie, la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău va fi vernisată expoziția de fotografii cu genericul „Patrimoniul arheologic al Chișinăului”. În cadrul evenimentului va fi organizată și o masă rotundă, la care vor participa oficiali și reprezentanți ai instituțiilor de resort din oraș și nu doar.

Expoziția va fi inaugurată vineri, 13 octombrie, la ora 15:00, în Sala Panoramică a Muzeului de Istorie al orașului Chișinău (strada Alexei Mateevici, 60A).

Potrivit municipalității, la masa rotundă vor participa:

  • Valeria Suruceanu, Director al Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău;
  • Svetlana Pociumban, Șef Direcție Patrimoniu cultural, Ministerul Culturii;
  • Liliana Condraticov, Secretar științific general, Academia de Științe a Moldovei;
  • Maria Răileanu, Șef secție Patrimoniu cultural, Direcția generală cultură și patrimoniu cultural;
  • Vlad Vornic, Director General, Agenția Națională Arheologică
  • Ion Tentiuc, doctor în Arheologie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei;
  • Sergius Ciocanu, doctor în Arhitectură, Institutul Patrimoniului Cultural;

Totodată, elevii Școlii de Arte „Alexei Stârcea” (conducător artistic Irina Bogataia) vor prezenta un recital de muzică clasică instrumentală.  

Primele cercetări arheologice în extravilanul orașului Chișinău au fost realizate în perioada sovietică. Atunci, a fost descoperit un sit ce datează din prima epocă a fierului (sec. XII-X).

O etapă importantă în istoricul cercetării arheologice de pe teritoriul Chișinăului a fost efectuarea săpăturilor de salvare din anii 2009-2010 din Parcul „Valea Morilor”, unde a fost identificată o stațiune paleolitică, inclusiv schelete de mamut.

Pe parcursul anilor 2020-2021, Agenția Națională Arheologică a realizat mai multe săpături în zonele Parcului Zaikin, bulevardul Grigorie Vieru și proximitatea Memorialului Eternitate. Artefactele descoperite datează din perioada modernă și reflectă nemijlocit trecutul orașului Chișinău.

În primăvara anului 2023, Agenția Națională Arheologică a transmis obiectele descoperite către Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău, pentru a fi conservate și expuse publicului larg.