În 2026, R. Moldova va avea un sistem complet de apărare antiaeriană. Maia Sandu: „Vom fi ajutați”

La anul, R. Moldova va avea un sistem complet de apărare antiaeriană, care va putea intercepta și doborî ținte. Președinta Maia Sandu a anunțat acest lucru luni, 12 mai, în cadrul emisiunii „Новая неделя”, de la TV8.
„Din păcate, timp de 30 de ani nu s-a făcut nimic. Pe de o parte, se poate înțelege, deoarece nimeni nu credea că va fi război, dar, pe de altă parte, fiecare ministru al Apărării și prim-ministru ar fi trebuit să se gândească măcar la necesitatea de a avea echipamente pentru a înțelege ce zboară deasupra țării tale. Când am venit, nu exista nimic. Mai întâi a trebuit să achiziționăm aceste radare, pentru a înțelege ce se întâmplă pe cerul nostru. Iar acum, în etapa următoare, guvernul achiziționează echipamente pentru a proteja spațiul aerian”, a declarat Maia Sandu.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Întrebată cât de curând vor ajunge sistemele în țara noastră, președinta a spus că „acest lucru se va întâmpla la anul viitor”.
„Facem asta împreună cu Uniunea Europeană și unele țări cu care avem acorduri bilaterale. Vom fi ajutați, pentru că aceste echipament nu este ieftin”, a precizat șefa statului.
Potrivit Teleradio-Moldova, pe 16 aprilie curent, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a declarat că, cel mai probabil, R. Moldova va primi sisteme de apărare antiaeriană în baza unor ajutoare nerambursabile. Tot atunci, oficialul a exclus zvonurile potrivit cărora Guvernul s-ar împrumuta pentru achiziționarea acestor echipamente.

În prezent, R. Moldova dispune de un singur radar modern de supraveghere aeriană – Ground Master 200, achiziționat din Franța în 2023. Totuși, sistemul nu are capacitate de a detecta toate tipurile de drone și rachete, în special cele lansate la o altitudine mică.
Un al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian ar urma să ajungă în R. Moldova în prima jumătate a anului 2026. Acesta va putea detecta, localiza, urmări și identifica ținte aeriene precum aeronave, elicoptere și drone, oferind informații tridimensionale și fiind operabil în toate condițiile meteorologice.