În 2025, în R. Moldova vor mai exista școli fără blocuri sanitare în interior

În 2025, în R. Moldova vor mai exista școli fără blocuri sanitare în interior
Sursa foto: oamenisikilometri.md

În anul 2025, în R. Moldova vor mai rămâne instituții de învățământ cu un număr mic de elevi, în care nu vor exista blocuri sanitare în interior. Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că în 2024 va fi alocată suma de 143 de milioane de lei pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare în interiorul a 118 școli. Declarația a fost făcută marți, 19 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

„În anul 2024, după ce vom avea încă peste 100 de instituții care vor beneficia de suport, putem spune cu certitudine că în majoritatea absolută a instituțiilor va fi rezolvată această problemă (privind dotarea instituțiilor de învățământ general din țară cu blocuri sanitare - n. red.). Rămânând unele situații complicate, unde nu există de principiu apă și canalizare în localitate. (...) S-ar putea ca la finalul anului 2024 să mai rămână anumite instituții mici (fără blocuri sanitare în interior - n. red.), în localități unde nu există infrastructura de bază pentru întreaga localitate. Acum ne vom axa pe instituțiile unde există un număr suficient de copii și unde există, cel puțin, servicii de apă în localitate. Asemenea intervenții vor fi cele mai cost-eficiente pentru început, iar pe cele care sunt mai scumpe și complicate le vom lăsa pentru 2025”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Ministrul Educației crede că autoritățile ar trebui „să intervină” și în „instruirea și pregătirea copiilor și a cadrelor didactice„ în ceea ce privește „exploatarea corectă” a blocurilor sanitare.

„Partea de intervenție în infrastructură este importantă, dar nu este unica intervenție pe care trebuie să o facă Ministerul. Instruirile comunității, a copiilor, inclusiv a cadrelor didactice sunt importante, pentru a schimba și practicele ce utilizare. Vorbim despre localități unde de principiu nu există blocuri sanitare în interior și nu există o cultură și o obișnuință a utilizării lor și este necesar de avut și partea asta de instruire și pregătire, ca ele să fie exploatate corect și să depășească anumite obișnuințe care există”, spune ministrul Educației.  

În 2023, din bugetul de stata au fost alocate 25 de milioane de lei pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare în interiorul instituțiilor de învățământ din țară. Potrivit ministrului Educației, din banii alocați, 25 de instituții de învățământ din 14 raioane ale țării vor beneficia, până la sfârșitul acestui an, de blocuri sanitare în interior.

În anul 2024, „planul” autorităților este alocarea sumei de 143 de milioane de lei pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare în interiorul a 118 școli. Potrivit ministrului Perciun, contribuția va veni în mare parte din partea partenerilor de dezvoltare - Banca Mondială și UNICEF.

La sfârșitul anului 2022, în 175 din cele 1.208 școli și licee din R. Moldova, elevii mergeau încă la toaletele din curte, iar în 24 școli nu exista nici apă potabilă, a scris Amnesty International Moldova în ianuarie 2023, cu referire la un răspuns al Ministerului Educației.