În 2023, producția mondială de vin scade la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani - Prognoză

În 2023, producția mondială de vin scade la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani - Prognoză
Sursa foto: Rodrigo Abreu / Unsplash

Pentru viticultura mondială, anul 2023 se anunță cel mai slab din ultimii 60 de ani, cel puțin în ceea ce privește volumele de producție. Acestea vor fi de aproximativ 244 de milioane de hectolitri, cu 7% mai puțin față de anul trecut și cel mai scăzut nivel din 1961, conform prognozei Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).

Cauza principală de scădere a producției mondiale de vin este vremea nefavorabilă, care a afectat în special viticultorii din emisfera sudică și unele țări europene mari producătoare, susțin specialiștii din cadrul OIV.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În Australia, Argentina, Brazilia, Chile și Africa de Sud, recolta de struguri a scăzut cu 10-30%, afectând și producția. În Europa, cele mai mari scăderi, în principal din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost înregistrate în Italia, Spania și Grecia. În ansamblu, producția de vin în UE va scădea cu 8%, conform prognozei OIV, sub media ultimilor cinci ani.

Datele preliminare ale OIV arată că producția mondială de vin din 2023 (excluzând sucul de struguri și mustul) se va situa între 241,7 și 246,6 milioane hectolitri, prognoza medie fiind de 244,1 milioane hectolitri. Ceee ce înseamnă un declin de 7% față de 2022 și cel mai redus nivel din anul 1961, când producția mondială de vin a scăzut la 214 milioane hectolitri, potrivit OIV.

„Acest scenariu negativ poate fi atribuit scăderilor majore din principalele țări producătoare, în ambele emisfere. Țările cele mai afectate de condițiile climatice dificile în emisfera nordică sunt Italia, Spania și Grecia, în timp ce în emisfera sudică Australia, Argentina, Chile, Africa de Sud și Brazilia au înregistrat scăderi anuale între 10% și 30%”, spun oficialii OIV.

Franța a devenit anul acesta cel mai mare producător global de vin, cu o producție estimată la 45,8 milioane hectolitri, în linie cu nivelul din 2022 și cu 3% peste media din ultimii cinci ani.

Italia a înregistrat anul acesta o scădere de 12% a producției de vin, la 44 milioane hectolitri, cel mai redus nivel din 2017, din cauza ploilor abundente, a furtunilor, dar și a secetei din unele regiuni.

Spania își menține însă titlul de al treilea producător global de vin, cu o producție estimată la 30,7 milioane hectolitri, o scădere de 14 față de 2022 și cu 19% sub media din ultimii cinci ani.

Organizația Internațională a Viei și Vinului a fost înființată în 2001 și reunește astăzi 50 de țări. Din țările post-sovietice fac parte Armenia, Azerbaidjan, Georgia, R. Moldova, Rusia, Uzbekistan și Ucraina, scrie Deutsche Welle.