Impresiile unui locuitor de la București, ajuns prima dată la Chișinău: Toamna cuprinde cel mai corect imaginea

Impresiile unui locuitor de la București, ajuns prima dată la Chișinău: Toamna cuprinde cel mai corect imaginea
Sursa foto: cdnp.flypgs.com

Jurnalistul român Mitică Docan, ajuns prima dată la Chișinău, susține că a descoperit un oraș surprinzător, iar toamna, probabil că cuprinde cel mai corect imaginea Capitalei. În opinia sa, cu sclipirile acestui anotimp multicolor, dar și petice viguroase de verde, trădează în același timp vechimea, cât și naivitatea.

Simt că am o datorie. Chișinăul are un fel de smerenie demnă – de negăsit în marile orașe europene -, care te obligă fără cuvinte să îți descrii experiența, să o dai mai departe. Roma, Londra sau Viena trădează autosuficiență, îți spun cumva că tot ceea ce trăiești trebuie să lași acolo, pentru cei ce vor veni după tine. Ca niște galaxii care confiscă totul prin gravitație. Dar Chișinăul e darnic. Și, odată trăit, ajunge să îl iei cu tine. Când am fost invitat să merg în premieră la Chișinău pentru o nuntă, am întrebat dacă „pot să plătesc cu cardul”. Reflex prostesc, superioritate gratuită. Așa că am scris acest text nu ca pe un ghid turistic, ci ca pe o declarație de uluire față de ce am găsit”, a relatat Mitică Docan pentru Libertatea.

În 5 zile, el recunoaște că nu a cunoscut Chișinăul în profunzime, dar e convins că trebuie să vorbesc despre acest oraș, fără să îi simtă cu adevărat măruntaiele, ci doar cu o senzație de familiaritate.

Leul moldovenesc este aproximativ de 4 ori mai pricăjit ca al nostru, imprimat pe hârtie portocalie, firavă ca frunzele de toamnă. Prețurile sunt mult mai mari decât te așteptai, se vorbește despre apartamente de două camere care variază de la 70.000 la 100.000 de euro! Frontiere de lux, cine a mai întâlnit… În umbra marelui bulevard, este Piața Centrală, cu frenezia ei aiuritoare. Sute de tarabe înzorzonate, tejghele puse pe trotuar de femei care vând mere, morcovi, pui de găină de la curte, ananași întregi, „poamă” etc. Și care lasă o mizerie de nedescris la plecare”, a spus jurnalistul român.

În centru, oamenii sunt relaxați, tinerii se îmbracă pretențios și beau vișinată în cluburi în aer liber. Dincolo de centru (n.r: Piața Centrală), gravitatea începe treptat”, a remarcat Mitică.

Nunta pentru care a venit

Nunta e pe marginea unui lac, într-o cetate cu un perete mare de sticlă. Cântă un tenor, veselele Surori Osoianu, se servesc tartar de somon, sărmăluțe și colțunași vanilați cu brânză. Interacțiunea cu o moldoveancă are ceva din încleștarea de la Verdun, e dură, cu speranțe lungi.

Mult de muncă. Mirii au o eleganță naturală, iar în jurul lor roiesc rochii verzi ca niște derviși. Preotul din România binecuvântează petrecerea, plutește o rânduială odihnitoare.

Cum petrec moldovenii? Zgomotos și cu vinars de tăria kerosenului. Dar cu un entuziasm molipsitor. Tortul se aduce sub un culoar de scântei. „Fie frumusețe de jur împrejurul meu!”, spune indo-americanul. Iată ca este”, a povestit Docan.

Jurnalistul român consideră că, pentru o țară ortodoxă sunt puține biserici.