Importurile din România continuă să acopere peste 58% din consumul de energie electrică din R. Moldova

Importurile din România continuă să acopere peste 58% din consumul de energie electrică din R. Moldova
Sursa foto: Getty Images

Pentru ziua de joi, 16 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept al râului Nistru este asigurat pe deplin. Celula de criză de la Guvern informează că SA „Energocom” a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România, pentru a suplini producția internă cu importuri.

Consumatorii sunt în continuare îndemnați să economisească electricitatea în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, atât pentru a avea facturi mai mici, cât și pentru a asigura stabilitatea sistemului electroenergetic.

Dacă moldovenii nu vor economisi, tarifele la energie ar putea crește. Atenționare de la Dorin Recean
Tarifele la energia electrică s-ar putea majora, în cazul în care cetățenii nu vor economisi. Cu o atenționare în acest sens a venit prim-ministrul Dorin Recean, în contextul situației dificile de pe piața energiei, transmite Teleradio-Moldova. „Prețurile de pe OPCOM sunt foarte mari. (...) Dar dac…

Cât despre ziua de miercuri, 15 ianuarie, sursele de energie utilizate pentru malul drept au fost următoarele:

  • import al energiei electrice (RO) – 58,65%
  • SA „Termoelectrica” – 28,41%
  • energie regenerabilă – 7,96%
  • SA „CET-Nord” – 4,53%
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 0,45%

Cel mai mare consum a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, atingând un maxim de 1.012 MW, cu aproximativ 20 MW peste planul prognozat. La ora 18:30, consumul a depășit planul cu 2%, iar la ora 20:30, depășirea a fost de 3,3% față de valoarea prognozată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.

În regiunea transnistreană, continuă întreruperile programate de energie electrică, cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Peste 80% din electricitatea pentru malul stâng este produsă de către MGRES/Centrala de la Cuciurgan, iar restul este asigurat de Hidrocentrala de la Dubăsari și din fluxul tehnologic.