Ilan Șor, Marina Tauber, Evghenia Guțul și Alexei Lungu ar fi rămas fără pagini de Facebook. Ce spune SIS
Paginile de Facebook ale oligarhului fugar Ilan Șor, deputatei Marina Tauber, bașcanei Evghenia Guțul și cel al liderului partidului „Șansă”, Alexei Lungu, ar fi fost blocate. Potrivit TV8, cele patru conturi nu mai sunt disponibile, iar ZdG notează că același lucru este valabil în cazul paginii oficiale a fostului partid „Șor”.
„SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformarii si propagandei. Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate platită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, au declarat reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru TV8.
Contactat telefonic, Alexei Lungu a confirmat pentru Întreabă Ghețu că i-a fost blocată pagina de Facebook și a declarat că îi este încălcat dreptul la libera exprimare.
„Nu am fost atenționat că aș fi încalcat ceva. M-am pomenit cu pagina blocată. O cenzură la cel mai înalt nivel. Se încalcă drepturile la libertaea de exprimare...”, a declarat liderul partidului „Șansă”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Acum câteva zile, comunitatea WatchDog a publicat un raport în care nota că fostul deputat Ilan Șor și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon cheltuie sute de mii de euro pentru campanii de dezinformare pe Facebook.
Potrivit experților de la WatchDog, în perioada 25 aprilie – 24 mai, cei doi oligarhi fugari au cheltuit peste 30 de mii de euro pentru promovarea unor reclame sponsorizate în scopuri de dezinformare pe rețeaua socială deținută de compania Meta Platforms a lui Mark Zuckerberg.
Anterior, Meta a publicat un raport privind amenințările influenței ruse, a cărui date vizau inclusiv R. Moldova. Atunci, compania declara că a eliminat 1.326 de profiluri, 80 de pagini, un grup de Facebook și un cont de Instagram, care făceau parte dintr-o rețea care promova mesaje care vizau audiențele din țara noastră și Madagascar. În cazul publicului din R. Moldova, această rețea de pagini și profiluri false promova în special informații despre politicieni precum Ilan Șor și Marina Tauber, notează Europa Liberă.
În cadrul vizitei sale la Chișinău, secretarul american de stat Antony Blinken a fost întrebat de ZdG cum vor interveni Statele Unite în cazul oligarhilor pro-ruși, incluși pe lista sancțiunilor SUA, care sunt lăsați să-și promoveze discursurile propagandistice pe platformele americane, inclusiv Meta.
Atunci, Blinken a precizat că platformele de rețele sociale sunt entități independente, care iau decizii de sine stătător și aplică propriile reguli. Totuși, în cazul în care SUA vor primi informații privind abuzul acestor platforme, autoritățile americane „vor întreprinde acțiunile potrivite”.