IGSU avertizează. Gheața pe lacuri este foarte subțire: „Evitați pescuitul la copcă”

Nu vă aventurați să mergeți la pescuit în această perioadă. Avertismentul a fost emis de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care precizează că, în contextul temperaturilor oscilante, procesul de formare a podului de gheață pe suprafața bazinelor acvatice va continua.
Într-un comunicat de presă, IGSU atenționează amatorii de pescuit despre pericolul aflării pe gheața subțire a apelor în contextul temperaturilor scăzute. IGSU transmite că există un risc iminent de prăbușire sub stratul de gheață, întrucât grosimea acestuia nu atinge valorile admisibile. Potrivit specialiștilor, pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Totodată, pentru evitarea cazurilor de prăbușire, specialiștii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții gheața devine instabilă.
„Totuși, dacă persoanele aleg să pescuiască la copcă, specialiștii recomandă ca pescuitul să aibă loc doar pe malurile bazinelor acvatice amenajate cu stații de salvare. Fiecare persoană, care iese pe suprafața podului de gheață trebuie să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt”, menționează IGSU.
În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îi îndeamnă pe oameni să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.