Hramul orașului Chișinău: Scurt istoric și ce surprize ne așteaptă
Capitala R. Moldova marchează astăzi 587 de ani de la prima atestare documentară, eveniment ce coincide cu Hramul oraşului, când creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.
Sâmbătă, 14 octombrie, locuitorii și oaspeții Capitalei sărbătoresc Hramul Orașului Chișinău. Cu această ocazie, autoritățile municipale au pregătit un program cultural-distractiv:
Tradițional, pe data de 14 octombrie, pe scena din centrul Capitalei vor evolua artiști autohtoni, iar invitatul special în zi de hram va fi trupa românească HOLOGRAF.
De asemenea, de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt între str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni și str. V. Alecsandri, pe 14-15 octombrie, vor fi prezenți agenții economici cu bucatele tradiționale și produsele autohtone, precum și meșterii populari cu lucrările lor.
În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) vor evolua artiști autohtoni: Orchestra municipală de muzică populară a Fraţilor Advahov cu Zinaida Julea, Adriana Ochișanu și Gabriel Nebunu; Capela Corală Academică „Doina”; Nicolae Gribincea și „Plăieșii”; Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”; Ansamblul „Ștefan-Vodă”; Ansamblul etnofolcloric model „Romanița”; Cristina Scarlat; formația „Zdob și Zdub”.
Programul integral al zilei de 14 octombrie
08:30 – Depuneri de flori (Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt)
09:00-10:30 – Liturghia de hram (Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”)
11:00-11:45 – Inaugurarea sărbătorii Hramul orașului Chișinău. (Piața Marii Adunări Naționale)
Participă: Cristina Scarlat, Capela Corală Academică „Doina”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul folcloric „Romanița” etc.
11:45 – 13:30 – Tablou folcloric „Ca la HRAM” (Piața Marii Adunări Naționale)
Participă: Orchestră de instrumente aerofone, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Ansamblul folcloric „Romanița”, dansatori populari etc.
14:00-18:00 – Divertisment muzical „Orașul meu, iubite Chișinău…” (parcuri/ scuaruri renovate)
În recital: Colectivele artistice ale Direcției Generale Cultură și Patrimoniu și Colectivele artistice ale Centrelor de Creație municipale
18:30 –20:00 – Concert de fanfară „În oraș la Chișinău” (Piața Marii Adunări Naționale)
Participă: Fanfară (coordonator Veaceslav Veste) Coregrafie: Ansamblul folcloric „Romanița” și Dansatori populari
20:00- 23:00 – „Hora Chișinăului” – Caleidoscop muzical (Piața Marii Adunări Naționale)
20:00-20:45 – „Zdob și Zdub”
20:45-22:15 – Orchestra municipală de muzică populară condusă de Frații Advahov cu Zinaida Julea, Adriana Ochișanu, Gabriel Nebunu, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul „Ștefan-Vodă”, etc.
22:15-23:00 – „Holograf”.
Scurt istoric
Chișinău este Capitala, cel mai mare oraș și centrul administrativ, teritorial, economic, științific și cultural al R. Moldova. Orașul este așezat la o margine a pantei de sud-est a Podișului Central al Moldovei, în zona de silvostepă, fiind străbătut de râul Bâc, un afluent de dreapta al Nistrului.
Chișinăul este supranumit „Orașul din piatră albă”. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar. Printre altele, primul vers din forma actuală a imnului orașului Chișinău, intitulat Orașul meu (muzică: Eugen Doga, versuri: Gheorghe Vodă), este: Orașul meu din albe flori de piatră. Forma anterioară a primului vers din imn era: Orașul meu cu umeri albi de piatră.
Istoria Hramului orașului începe în anul trecerii în mileniul III. Sărbătoarea a fost aleasă de Primăria Chișinău și reprezentanții ambelor Mitropolii (Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei) drept Hramul orașului, din cele trei hramuri ale Catedralei Nașterea Domnului.
Alegerea ca zi de hram anume a sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului e legată de atestarea Chișinăului ca așezare rurală, care a avut loc la un început de octombrie 1436, la câteva zile până la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului.