Decis! Executivul va aloca 1,3 milioane de lei pentru pentru renovarea Casei de Cultură din satul Heciul Nou
ACTUALIZARE (24 aprilie, 10:31) Executivul a decis astăzi să aloce 1,3 milioane din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru renovarea Casei de Cultură din satul Heciul Nou, astfel încât ansamblul „Hecenii” să-și poată continua activitatea în localitatea natală.
ȘTIREA INIȚIALĂ (10 aprilie, 11:21) Premierul Dorin Recean i-a cerut Ministerului Educației și Cercetării (MEC) să pregătească o hotărâre prin care să fie alocate de urgență circa 1,3 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului. Banii vor merge pentru reparația sălii în care se antrenează ansamblul de dans popular „Hecenii”, care au luat Golden Buzz-ul la „Românii au Talent”.
„Cu toții suntem mândri de cum tinerii de la Heciul Nou ne-au dus faima la „Românii au Talent”. În același timp, când colegii noștri de la Hîncești au fost și au văzut în ce condiții ei se antrenează, s-a descoperit că trebuie să-i ajutăm. Înțeleg că este nevoie de o reparație de aproximativ 1,3 milioane de lei. Vă rog să pregătiți hotărârea de guvern prin care vom aloca urgent acești bani din Fondul de Rezervă al Guvernului”, a declarat prim-ministrul în cadrul ședinței Executivului din 10 aprilie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În aceiași ordine de idei, Dorin Recean i-a cerut ministrului Culturii, Sergiu Prodan, să ia în calcul finanțarea ansamblului „Hecenii” la rectificarea bugetară.
Anterior, președinta Maia Sandu a îndemnat Guvernul să găsească cât mai rapid, împreună cu administrația publică locală din raionul Sângerei, un spațiu nou, modern, care să corespundă necesităților copiilor.
Amintim că ansamblul „Hecenii”, din satul Heciul Nou, raionul Sîngerei, a obținut Golden Buzz-ul la „Românii au talent”, sezonul 14, de la Andra. Astfel, cei 20 de membri cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au fost trimiși direct în semifinala competiției difuzate la Pro TV, devenind reprezentanții primului colectiv de dans popular care a luat un Golden Buzz în toată istoria concursului.
După ce reprezentanții conducerii locale au decis că ansamblul necesită prea multe resurse și au hotărât să sisteze cursurile, conducătorul actual, Dionisie Cobîlaș, s-a văzut nevoit să mențină activitatea colectivului de dansatori pe post de voluntar. Întrucât colectivul de dansatori nu dispunea în satul natal de condiții pentru a-și desfășura activitatea, repetițiile aveau loc în Casa de Cultură, care nu a mai fost reparată de ani buni.
Cel mai mare vis al copiilor este să exerseze într-o sală modernă, echipată cu bare pentru dans clasic, oglinzi, podea fără găuri și acoperiș prin care să nu intre ploaia și zăpada.