Guvernul susține crearea postului Moldova 3, dar are mai multe obiecții. Care sunt acestea

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv proiectul de lege ce prevede crearea postului public de televiziune Moldova 3, care ar urma să difuzeze în limba rusă. Deși susține inițiativa înaintată de deputații Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, Guvernul are mai multe obiecții și a propus anumite condiții.
Astfel, Executivul solicită consultarea Consiliului Audiovizualului și a Consiliului Concurenței, pentru a asigura conformitatea proiectului cu principiul liberei concurențe.
Totodată, instituția precizează că pentru crearea noului post TV sunt necesare cheltuieli bugetare „care la această etapă sunt dificil de stabilit”. În această ordine de idei, se propune ca acoperirea financiară să poată fi realizată și din surse extrabugetare.
„Atenționăm că, Guvernul nu are alte pârghii legale de alocare din bugetul de stat a mijloacelor financiare Companiei „Teleradio-Moldova” decât cele prevăzute conform legislației de specialitate și expunem necesitatea de atragere a unor surse financiare suplimentare, inclusiv din partea unor parteneri de dezvoltare”, se stipulează în aviz.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
O altă obiecție a Guvernului ține de amendamentul care ar permite difuzarea integrală în limba rusă fără subtitrare, ceea ce, potrivit responsabililor, „contravine spiritului Codului serviciilor media audiovizuale și ar limita accesul la acest serviciu a unui număr mare de telespectatori, care nu cunosc limbile minorităților naționale”.
„Considerăm necesară o reformulare a amendamentului, astfel încât produsele media difuzate la serviciul media audiovizual în limbile minorităților naționale să fie asigurate cu o subtitrare în limba română. Totodată, în scopul informării corecte, transparente, imparțiale, echilibrate și complete a publicului pe întreg teritoriul R. Moldova, este necesar a identifica soluții alternative de dezvoltare a conținutului media, inclusiv cele oferite de Fondul pentru subvenționarea mass-mediei”, notează reprezentanții Guvernului.
De asemenea, Executivul a sugerat examinarea posibilității de a reduce procentajului stabilit pentru difuzarea programelor audiovizuale locale în limba română - de exemplu, la 70%. În prezent, legislația impune furnizorilor de servicii media audiovizuale obligația de a transmite cel puțin 80% din programele locale în limba română. O excepție este aplicată televiziunilor și posturilor de radio din unitățile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică este majoritară, precum UTA Găgăuzia, unde ponderea programelor în limba română poate fi redusă la 25%.
Concomitent, Cabinetul de miniștri s-a expus în favoarea analizării posibilității creării unor filiale ale companiei „Teleradio-Moldova”, în limbile minorităților naționale. Potrivit documentului, acest lucru ar asigura accesul tuturor grupurilor minorităților naționale la programele realizate de furnizorul public național de servicii media.

La data de 12 martie curent, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici au înregistrat un proiect de lege care propune lansarea unui nou post public de televiziune, destinat vorbitorilor de limbă rusă. Inițiativa a stârnit dezbateri în societate, iar experții și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au exprimat păreri împărțite.
Prima rundă de consultări publice în privința proiectului a avut loc marți, 25 martie. Unele voci au salutat inițiativa creării unui post TV public în limba rusă, argumentând că acesta ar contribui la o mai bună informare a comunității vorbitoare de limbă rusă și la consolidarea spațiului informațional comun. Alți participanți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele implicații financiare ale proiectului, riscul de discriminare a altor furnizori de servicii media și necesitatea de a asigura independența editorială a noului post public.