
Guvernul susține că nu intenționează să introducă taxe suplimentare pentru comenzile de pe Temu și Shein
În ultimele zile, în spațiul public a circulat informația precum că Guvernul intenționează să introducă taxe suplimentare pentru comenzile online din afara țării, în contextul în care mai mulți antreprenori din R. Moldova au declarat că riscă să falimenteze din cauza platformelor asiatice. Executivul a negat acest lucru, calificând totul drept „zvonuri false”.
„TVA-ul nu se aplică coletelor din afara țării cu valoare mai mică de 150 euro. Zvonurile sunt false! (...) Guvernul NU are pe agendă nicio modificare privind TVA-ul aplicat coletelor internaționale, inclusiv celor comandate de pe platforme precum Temu, Shein, AliExpress sau iHerb. Acest subiect nu figurează nici în planul de acțiuni al Guvernului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o reacție publicată în seara zilei de joi, 24 iulie.
Potrivit lui Daniel Vodă, informația privind introducerea taxelor suplimentare pentru comenzile de pe marketplace-urile chineze reprezintă „o intoxicare și manipulare intenționată pe un subiect sensibil pentru oameni”, lansată în perioada electorală.
„Într-o perioadă în care cetățenii caută soluții accesibile pentru cumpărături, este iresponsabil să arunci în spațiul public zvonuri despre posibile scumpiri și taxe care nici nu sunt luate în considerare la nivel guvernamental. Recomandăm cetățenilor să consulte sursele oficiale și să nu se lase manipulați de titluri panicarde sau campanii mascate în „știri economice””, a adăugat purtătorul de cuvânt al Cabinetului de miniștri.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Marți, 22 iulie, mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri au cerut aplicarea TVA și a taxelor vamale la toate produsele din țări terțe, precum și obligarea piețelor online străine să se înregistreze și să plătească impozite.
Propunerile au fost formulate în cadrul reuniunii Clubului Presei Economice, la care s-a discutat despre problemele pe care piețele online le cauzează comerțului transfrontalier și impactul acestui fenomen asupra economiei R. Moldovei.
După cum au menționat agenții economici, condițiile actuale de comerț și acces la piață, precum și lipsa impozitării coletelor cu o valoare mai mică de 150 de euro creează condiții inegale pentru actorii locali și internaționali.
Șefa Direcției generale politici fiscale și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor, Corina Alexa, declarase în toamnă se intenționează lansarea unei măsuri care va reduce treptat valoarea maximă a scutirii de la plata taxelor vamale de la 150 de euro și se ia în considerare posibilitatea impozitării coletelor, indiferent de valoarea lor.