Gripa aviară se extinde rapid în fermele avicole din UE: Au fost raportate 62 de focare
Gripa aviară se extinde rapid în fermele avicole din Uniunea Europeană, în acest sezon, sporind temerile privind repetarea crizelor precedente care au dus la moartea a zeci de milioane de păsări de curte în blocul comunitar, transmite Reuters.
În ultimii ani, focarele de gripă aviară înalt patogenă H5N1 au dus la moartea a mii de milioane de păsări în întreaga lume. Răspândirea la oameni și alte specii de mamifere, inclusiv la bovine de lapte și porcine în SUA, sporește temerile că ar putea avea loc o mutație a virusului pentru a se transmite ușor către oameni şi a provoca o pandemie, scrie Reuters.
Între startul sezonului migrator, la 1 august, și finalul săptămânii trecute, UE a raportat în total 62 focare de gripă aviară la fermele avicole, în special în partea de est a blocului comunitar, a informat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (WOAH).
În aceeași perioadă din anul 2023, în UE au fost raportate doar șapte focare de gripă aviară, dar situația din acest an este mai bună decât în 2022, când era 112 focare. Totuși, gripa aviară nu a fost detectată la oameni sau la bovine în UE.
Gripa aviară este o boală sezonieră în rândul păsărilor de curte, răspândită mai ales de fecalele păsărilor sălbatice infectate sau de transportul de materiale infectate. Apare de obicei toamna, când păsările migrează, şi scade primăvara.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În R. Moldova, potrivit datelor din 23 octombrie, erau înregistrate cinci focare de influență aviară înalt patogenă. În acest sens, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a îndemnat deținătorii de păsări să le țină în interiorul curților și să aplice măsuri riguroase de precauție.
ATENȚIE! Gripa aviară se poate transmite și la om! De aceea, sunt importante și anumite măsuri de prevenire a bolii:
- respectarea normele de igienă veterinară în adăposturile păsărilor și ale animalelor domestice;
- respectarea igienei personale;
- spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, după fiecare contact cu păsările;
- spălarea suprafețelor contaminate și utilizarea de antiseptice și dezinfectante, ceea ce asigură distrugerea virusului gripal în decurs de câteva minute;
- procurarea cărnii de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din unitățile comerciale autorizate;
Vânzarea cărnii, produselor din carne, inclusiv a ouălor în spații neautorizate (comerț stradal ilicit ) este interzisă.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, acordă despăgubiri proprietarilor a căror păsări au fost nimicite din cauza gripei aviare.