Grâul, porumbul și floarea-soarelui vor putea fi importate în țară doar în baza unei autorizații
Pe perioadă stării de urgență, importul mai multor mărfuri agricole, printre care se numără grâul, porumbul și floarea-soarelui, va fi reglementat prin autorizare. Comisia Situații Excepționale (CSE) a luat o decizie în acest sens în cadrul ședinței din dimineața zilei de miercuri, 4 octombrie, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
Potrivit ministerului, scopul autorităților de la Chișinău constră în efectuarea controlului și a monitorizării importului de cereale, asigurând astfel calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori.
„Licențierea importului de cereale în R. Moldova este un proces necesar pentru reglementarea comerțului cu produse agricole în țară. [...] În același timp, va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară”, a declarat ministrul Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, vicepremierul a anunțat că introducerea licențierii la importul de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui este necesară pentru menținerea pieței interne a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil.
Conform Dispoziției, vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.
„Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Totodată, mărfurile încărcate spre expediere până la emiterea prezentei Dispoziții nu vor fi supuse licenței de import”, se mai arată în comunicatul emis de MAIA.
Cererile de eliberare a licențelor de import sunt examinate de către o comisie constituită prin Ordinul MAIA din reprezentanți ai MAIA, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), precum și reprezentanți ai asociațiilor de profil.
Amintim că autoritățile de resort din România urmează să adopte o decizie similară. Marți, 3 octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de la București a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență, care introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici români pentru permiterea importului de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță.
Proiectul de act normativ prevede că doar anumite categorii de operatori economici pot fi autorizați pentru operațiuni de import a produselor agricole din cele două țări. Mai exact, este vorba de entitățile care desfășoară activități economice ce țin de fabricarea uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, precum și creșterea animalelor.