Grad avansat de defecte ale caroseriei. Autovehiculele destinate transportului de pasageri, verificate de ANTA

Grad avansat de defecte ale caroseriei. Autovehiculele destinate transportului de pasageri, verificate de ANTA
Sursa foto: ANTA

Inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) au efectuat, în perioada 22 aprilie - 03 mai, controale inopinate pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv pe teritoriul autogărilor și stațiilor terminus, pentru a verifica starea tehnică a vehiculelor destinate transportului de pasageri. În rezultatul verificărilor, au fost constatate încălcări la 11 stații de Inspecție tehnică periodică specializate în ce privește gradul avansat de defecte tehnice ale caroseriei la vehiculele.

Angajații ANTA au verificat pe parcursul a două săptămâni respectarea prevederilor ce ține de încălcările privind exploatarea vehiculelor destinate transportului de pasageri în privința stării tehnice a acestora, care au trecut recent inspecția tehnică periodică.

„Pentru autovehiculele antrenate la transportul călătorilor în folos public testarea tehnică obligatorie se va efectua o dată la 6 luni, iar pentru celelalte unități de transport, testarea tehnică obligatorie se va efectua o dată la 12 luni. În urma verificărilor, au fost constatate încălcări la 11 stații de Inspecție tehnică periodică specializate în ce privește gradul avansat de defecte tehnice ale caroseriei la vehiculele, care recent au trecut inspecția tehnică periodică”, anunță ANTA.

Respectiv, în baza materialelor și probelor acumulate în cadrul monitorizării și constatării încălcărilor se vor întreprinde următoarele măsuri:

  • citarea experților pentru activitatea de inspecție tehnică periodică responsabili de încălcările comise;
  • sancționarea cu retragerea certificatelor de expert pentru activitatea de inspecție tehnică periodică;
  • și/sau aplicarea amenzilor contravenționale conform prevederilor Codului Contravențional nr. 218/2008 în conformitate cu legislația în vigoare.

Măsurile întreprinse au drept scop verificarea respectării regulilor privind starea tehnică a vehiculelor și identificarea eventualelor probleme, care ar putea pune în pericol siguranța pasagerilor pe drumurile publice.

În acest sens, Agenția atenționează întreprinderile ce desfășoară activități conexe transportului rutier despre obligativitatea respectării prevederilor de exploatare a vehiculelor rutiere prevăzute de reglementările tehnice și metodologia de prestare a serviciilor de inspecție tehnică periodică, precum și oferirea consumatorilor servicii de calitate și siguranță.