Gazprom ar putea să reia în următoarele săptămâni livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană
Criza energetică din regiunea transnistreană a avut „scopuri politice clare” și a fost generată conform unui scenariu bine planificat în urma căruia Moscova urmează să se poziționeze drept „salvator” al situației, reluând livrările în săptămânile următoare, doar că în volume mai mici. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
„Se joacă conform unui scenariu bine planificat, în care pretinsele autorități de la Tiraspol respectă în mod absolut indicațiile transmise de la Moscova. Creează o imagine de criză, de catastrofă umanitară, pentru a schimba atitudinea față de această criză în cadrul războiului informațional și față de cine a generat-o. Criza a fost provocată artificial de către Gazprom și veți vedea că în câteva săptămâni Gazprom va relua livrările”, a declarat Victor Parlicov.
Fostul ministru a mai subliniat că scopul principal al acestei crize artificiale este de a genera efecte politice în primul rând pe malul drept al Nistrului. Parlicov crede că chiar dacă vor fi reluate livrările de gaz pentru malul stâng din Rusia, regiunea nu va mai furniza energie electrică malului drept.
„Dacă se vor relua livrările către regiunea transnistreană, cel mai probabil nu vom mai vorbi despre volumele anterioare, ci doar pentru consumul din Transnistria. Fără energie electrică pentru malul drept se va reveni la ceea ce era înainte, va fi electricitate și gaze gratuite pentru Transnistria și vom plăti un preț mai mare pentru electricitate”, a mai declarat Parlicov în cadrul emisiunii de la TV8.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat, din cauza războiului, să prelungească contractul de tranzit cu gigantul energetic rus Gazprom. Regiunea transnistreană nu mai primește gaze rusești și, respectiv, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.
Din prima zi a anului nou, Centrala de la Cuciurgan a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, iar mii de consumatori din stânga Nistrului au rămas fără gaze naturale, energie termică și apă caldă. Din 3 ianuarie, localitățile din stânga Nistrului sunt afectate de întreruperi programate de energie electrică.
Localitățile de pe malul drept al Nistrului, potrivit Chișinăului, sunt asigurate cu gaze naturale pentru întreg sezonul de încălzire. Cât privește energia electrică, volumul necesar pentru consumul zilnic este asigurat din producerea locală și importuri din România, însă la prețuri mult mai mari. Cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special în orele de vârf, 09:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic.