Găgăuzia sărbătorește zece ani de la referendumul ilegal. La manifestații participă și deputați de la Chișinău

La Comrat a avut loc astăzi un marș și un concert, ambele evenimente fiind dedicate aniversării a zece ani de la referendumul ilegal din Găgăuzia. Atunci, alegătorii din autonomie s-au pronunţat pentru aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică și împotriva integrării la UE.
Alături de bașcana Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, la manifestații au fost observați și deputați din Legislativul de la Chișinău. Printre aceștia se numără Marina Tauber, Alexandr Suhodolski și Vadim Fotescu.


Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să declare 2 februarie zi liberă în regiune acum șapte ani, în 2017. Cu toate acestea, potrivit presei din autonomie, este prima dată când autoritățile locale organizează manifestații la o scară atât de mare.
Anterior, publicația Nokta a publicat un document în care Direcția Generală Învățământ Găgăuzia a obligat directorii a 44 de instituții de învățământ din autonomie să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul care a avut loc vineri. Dispoziția ar fi fost retrasă după ce Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat.






Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pe 2 februarie 2014, în Găgăuză s-a desfășurat un referendum, la care peste 98% din locuitorii regiunii s-au pronunțat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală, din care la acel moment făceau parte Rusia, Belarus și Kazahstan. Aproape același număr de cetățeni s-a pronunțat și pentru autodeterminarea Găgăuziei în cazul în care Republica Moldova își va pierde statalitatea.
Chișinăul a calificat referendumul drept ilegal, pe acest caz fiind deschis şi un dosar penal. Iniţiativa de referendum a aparţinut Adunării Populare a Găgăuziei, după parafarea Acordului de Asociere UE - R. Moldova.
Atunci, Comisia Electorală Centrală a calificat plebiscitul ca fiind ilegal, afirmând că acesta trebuie să fie finanţat din bugetul de stat, în cazul în care se desfăşoară legal, însă referendumul a fost finanţat de un om de afaceri de Rusia.