Frumoase tradiții de Anul Nou pe stil vechi. Cetele de urători au pornit pe la casele gospodarilor - VIDEO
În mai multe localități din țară, astăzi, în ajunul Anului Nou pe stil vechi, se umblă cu uratul. Conform tradiției, copiii și tinerii îmbracă haine de sărbătoare sau costume colorate și merg din casă în casă cu uratul, malanca sau capra. Gospodarii îi așteaptă în prag cu colaci, dulciuri și bani. Cetele merg cu uratul până noaptea târziu. De dimineață, de Sfântul Vasile, urătorii sunt așteptați pe la casele gospodarilor cu „Sorcova”.
Malanca este o tradiție a sărbătorilor de iarnă care se mai păstrează în raionul Ocnița. Spectacolul are loc în zilele de 13 și 14 ianuarie, când se sărbătorește Anul Nou pe stil vechi. Cele mai cunoscute sate unde se umblă cu Malanca sunt Lipnic și Colcușna.
La celălalt capăt al țării, în satul Crihana Veche din raionul Cahul, în ajunul Sfântului Vasile, în satul Crihana Veche din raionul Cahul are loc tradiționalul Joc al Caprelor.
Caprele sunt înalte de circa trei metri, purtate pe umeri de băieți voinici, care dansează, zburdă, sar, lovind caprele cap în cap. Caprele sunt petrecute și susținute de sunete de tobe, fluier, trompete, acordeon și alte instrumente muzicale.
Și alte localități păstrează frumoasele obiceiuri de Anul Nou pe stil vechi sau sărbătoarea Sfântului Vasile. Cete de tineri merg din casă în casă cu „Pluguşorul”. Tot în această seară, tinerii îmbrăcați în costume naționale ori mascați mai dansează „Ursul" sau „Capra”, iar a doua zi, se umblă cu „Sorcova”. În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare și împart dulciuri, nuci și mere pentru ca în anul care vine să fie belșug în casă.