„Frații de peste Prut au nevoie de ajutorul nostru”. România anunță că este pregătită să sprijine R. Moldova

„Frații de peste Prut au nevoie de ajutorul nostru”. România anunță că este pregătită să sprijine R. Moldova
Sursa foto: George Calin / Inquam Photos

Ministerul Energiei de la București a anunțat că a luat act de decizia Chișinăului de a declara stare de urgență începând cu 16 decembrie curent, ca urmare a riscurilor asociate aprovizionării cu energie. În acest context, România susține că este pregătită să sprijine R. Moldova pentru a trece cu bine de această perioadă critică.

„Frații noștri de peste Prut au nevoie de ajutorul României în fața presiunilor imense pe care Rusia le pune în ceea ce privește accesul la energie. Nimic nu este mai rău decât să fii dependent de cei care își folosesc resursele nu pentru dezvoltare, nu pentru a ajuta, ci ca armă de șantaj. R. Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic și, așa cum am făcut până acum, nu doar în baza acordurilor pe care țările noastre le au, ci a multor altor lucruri care ne unesc și ne vor uni mereu, vom fi alături de Chișinău”, a scris pe rețelele sociale ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit unui comunicat emis astăzi de ministerul de resort al țării vecine, România reafirmă angajamentul său de a susține stabilitatea energetică a R. Moldova, având în vedere următoarele trei aspecte:

Furnizarea energiei electrice

  • Companiile Nuclearelectrica și Hidroelectrica sunt deja în contact cu Energocom pentru a analiza posibilitățile de a furniza volume suplimentare de energie electrică către malul drept al Nistrului.
  • În acest moment, capacitatea de transfer (NTC) pentru importuri din România este de 315 MW și se preconizează o creștere cu 80 MW în săptămâna următoare, ajungând la 395 MW.
  • România sprijină identificarea unui mecanism de alocare comercială a capacității pe cele patru linii electrice de 110 kV, în colaborare cu Transelectrica și Moldelectrica.

Aprovizionarea cu gaze naturale

  • România dispune de stocuri de gaze naturale în depozitele Depogaz, fiind pregătită să analizeze opțiuni de extragere prioritară în cazul în care livrările către regiunea transnistreană vor fi afectate.
  • Creșterea valorii contului de echilibrare operațională (OBA) dintre VestMoldTransGaz și Transgaz este considerată o soluție esențială pentru atenuarea impactului în primele zile ale crizei.

Dialog intensificat între operatori și autorități

  • Ministerul român al Energiei facilitează dialogul între Energocom și companiile românești (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV), asigurând cooperarea eficientă pentru livrarea necesarului de energie.
  • Se va intensifica colaborarea dintre Moldelectrica și Transelectrica pentru implementarea soluțiilor tehnice necesare.
„În contextul în care centrala de la Cuciurgan MGRES ar putea să nu producă energie pentru malul drept al Nistrului, România este pregătită să sprijine R. Moldova, cu suportul partenerilor europeni, pentru acoperirea unui deficit estimat la 600 MW, prin soluții coordonate la nivel guvernamental și prin utilizarea resurselor disponibile și, pe termen mediu, prin noi grupuri de producție a energiei electrice și măsuri pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău”, se arată în același comunicat.

Amintim că Parlamentul R. Moldova a aprobat la primele ore ale dimineții de vineri, 13 decembrie, instituirea stării de urgență în sectorul energetic. Măsura, propusă de Guvern și motivată de riscul de „insuficiență a resurselor energetice”, va intra în vigoare luni, 16 decembrie, și va fi valabilă timp de 60 de zile.

Parlamentul R. Moldova a aprobat instituirea stării de urgență în sectorul energetic
Începând cu data de 16 decembrie, în R. Moldova va fi instituită stare de urgență în sectorul energetic, pentru 60 de zile. Parlamentul a aprobat decizia acum câteva minute, în cadrul ședinței care a început în dimineața zilei de joi, 12 decembrie și continuă până în prezent. Declararea stării de

Decizia privind instituirea stării de urgență vine în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Anterior, autoritățile de la Kiev au declarat că nu intenționează să prelungească contractul de tranzit al gazelor rusești către țările europene.

R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.

În regiunea transnistreană a fost instituită stare de urgență în economie
Așa-numitul consiliul suprem de la Tiraspol a aprobat, pe 11 decembrie, „decretul” lui Vadim Krasnoselski privind instituirea stării de urgență în regiunea transnistreană. Măsura este luată în contextul riscului de sistare a livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului după 1 ianuarie 2025. Star…

Pe 11 decembrie și pretinsele autorități de la Tiraspol au decis instituirea stării de urgență în regiunea transnistreană, pe o perioadă de 30 de zile.

Printre măsurile de urgență anunțate de malul stâng se numără raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice, restricționarea anumitor activități economice, precum și interzicerea exportului de resurse energetice, în cazul în care livrările de gaze naturale către regiune vor fi sistate.