FOTO/ Un tânăr originar din Soroca a creat o inimă artificială, împreună cu o echipă din Iași

FOTO/ Un tânăr originar din Soroca a creat o inimă artificială, împreună cu o echipă din Iași
Colaj ziar.md. Sursa foto: Observatorul de Nord

La doar 20 de ani, un tânăr originar din Soroca a condus echipa care a creat inima artificială Mavis, care poate fi încărcată printr-un sistem wireless. Este vorba de Robert Gatman, student în anul III la Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași. Potrivit publicației Observatorul de Nord, Robert s-a născut cu o afecțiune cardiacă, fapt care l-a determinat să se specializeze în cardiologie și să ajute alți pacienți.

„Toamna trecută, când eram în anul II de studii, s-a ivit oportunitatea de a face parte dintr-o echipă de studenți care are ca scop crearea unei inimi artificiale. Am decis să mă dedic acestui proiect, având și o doză de motivație în plus, așa cum vreau să ajut pacienții care suferă de boli cardiace, pentru că am trecut și eu prin asta și cunosc cât de dificil este să fii limitat”, spune tânărul.

Rezultatul muncii și colaborării lui Robert Gatman cu membrii echipei a devenit inima artificială Mavis, „botezată” după numele Centrului de inovare și transfer tehnologic din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Deși nu este primul de acest fel, dispozitivul are mai multe caracteristici care o deosebesc de alte invenții similare.

Sursa foto: Observatorul de Nord
„Inima artificială Mavis este concepută pentru pacienții cu insuficiență cardiacă avansată, care sunt în așteptarea de transplant de cord. Ea înlocuiește ventriculele pacientului și preia funcția de pompare a sângelui. Am realizat un dispozitiv durabil, avansat, mic, care poate fi implantat atât la adulți, cât și la copii”, explică Robert.

Spre deosebire de alte dispozitive de pe piață, echipa de inventatori intenționează să ofere pacienților autonomie și confort, prin alimentarea wireless a inimii artificiale. Astfel, pacienții nu vor fi nevoiți să poarte cabluri care să le intre în cutia toracică și a căror prezență, potrivit lui Robert Gatman, reprezintă o sursă majoră de infecții și complicații.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Anul trecut, rolul meu în echipă a fost de a face designul pompelor și testarea lor în mediu virtual, așa cum inima Mavis prezintă două pompe radiale puse în mișcare de un motor ce levitează magnetic, dimensiunea totală fiind de aproximativ 360 cm³ sau 60/60/100 mm”, precizează soroceanul.

Cu acest dispozitiv, Robert și echipa sa a participat la Heart Hackathon, prima competiție internațională care are drept scop dezvoltarea unei inimi artificiale. Finala concursului a avut loc în Dallas, SUA, unde tinerii au obținut Premiul Special pentru „Cea mai Avansată Idee”.

„Echipa noastră chiar a muncit mult. În ultimele săptămâni dinaintea plecării în America lucram până la 1-2 noaptea pentru a optimiza dispozitivul. Și a meritat. Totuși, mai avem mult de lucru până când inima noastră va fi implantată și proiectul nostru este în continuă dezvoltare”, a spus tânărul inventator.

Totuși, munca echipei nu s-a oprit la crearea prototipului. În prezent, tinerii au scopuri mari, care necesită finanțare.

„Acum, am rolul de lider de echipă și obiectivul nostru actual este de a aplica la granturi, așa cum plănuim în 2024 să începem testele pe animale și avem nevoie de finanțare. De la idee la producție este un drum lung de parcurs, dar, totuși, ne dorim ca în următorii zece ani să fim deja pe piață”, a conchis Robert Gatman.