FOTO/ „Mărturia europenității noastre de milenii”. Vestigii de aur din R. Moldova, expuse la Roma

FOTO/ „Mărturia europenității noastre de milenii”. Vestigii de aur din R. Moldova, expuse la Roma
Sursa foto: Facebook/ Gennaro Sangiuliano

La Roma a fost inaugurată marți cea mai amplă expoziție organizată de România peste hotare - „Dacia - ultima frontieră a romanității”. La eveniment a participat și ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan, care a menționat că expoziția reprezintă mărturia romanității și europenității milenare a R. Moldova.

Potrivit oficialului moldovean, expoziția cuprinde peste 1.000 de vestigii arheologice, inclusiv piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, stânga Nistrului, care fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

„Expoziția „Dacia - ultima frontieră a romanității” este o punte între trecut și prezent, dar și o punte între țările noastre. De la Orașul Veșnic peste care se înalță triumfător Columna lui Traian, prin vestigiile dacice din spațiul românesc, spre R. Moldova, către Valul lui Traian. O punte-dovadă a latinității noastre și a unității culturale și istorice, pe care astăzi ne construim viitorul european”, a menționat ministrul.

În cadrul vizitei sale de lucru la Roma, Sergiu Prodan a discutat și cu omologul său italian, Gennaro Sangiuliano, despre cooperarea moldo-italiană în domeniul culturii și proiectele comune, pe care R. Moldova ar dori să le dezvolte în viitor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Suntem interesați în organizarea unor sesiuni de instruire în domeniul salvgardării patrimoniului cultural imaterial pentru rețeaua națională de specialiști etnografi, precum și de asistență metodologică privind actualizarea Registrului Național al Patrimoniului Cultural Imaterial”, a precizat Prodan.

Cei doi oficiali au analizat și posibilitatea organizării unui atelier comun de bune practici privind bunurile culturale mobile în situații excepționale sau conflicte armate.

„Este un subiect important, mai ales în contextul geopolitic actual, când chiar la granițele noastre are loc un război devastator”, a conchis Sergiu Prodan.

Cel din urmă proiect ar urma să fie realizat în comun cu Departamentul de carabinieri responsabili de patrimoniul cultural din Roma.