FOTO/ La Nisporeni au fost inaugurate șase picturi murale spectaculoase. Alte două - în proces de realizare

FOTO/ La Nisporeni au fost inaugurate șase picturi murale spectaculoase. Alte două - în proces de realizare
Pictura murală „Macii purtați de vânt”, autor Wojciech Woźniak. Sursa foto: Institutul Polonez din București / Facebook

Mai multă culoare în centrul țării. În orașul Nisporeni au fost inaugurate șase picturi murale spectaculoase, iar alte două sunt în plin proces de realizare. Artiștii din spatele lucrărilor sunt Dmitrii Potapov, Vlad Mogâldea, Petru Drăgan și Wojciech Wozniak - din Polonia.

Picturile murale au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea coeziunii sociale prin comunicare vizuală eficientă”, finanțat de Polish aid Moldova , implementat de Solidarity Fund PL in Moldova, Primăria orașului Nisporeni și Centrul de Tineret Nisporeni, în parteneriat cu CAPAROL Moldova și Institutul Polonez din București.

„Așa cum v-am obișnuit, ne implicăm și noi cu drag în proiecte murale, pentru că pur și simplu le iubim. De data asta, am invitat un artist din Polonia - Wojciech Woźniak, care a pregătit frumoasa pictură cu titlul: „Macii purtați de vânt” chiar în centrul Nisporeniului, pe Casa de Cultură „Luceafărul”. Ce ziceți? Este Nisporeniul capitala picturilor murale în Moldova?”, au scris într-o postare reprezentanții Institutului Polonez din București.

Coordonatorul proiectului, Adrian Ungureanu, a explicat într-o postare publicată pe Facebook că macii reprezintă metaforic Polonia, evocând frumusețea, istoria și spiritul acestui popor, iar vântul, care poartă macii prin peisaj, face trimitere la Nisporeni, al cărui simbol sunt morile de vânt.

O altă pictură murală, intitulată „Reverie în Floare: Fata și Vasul ei”, a fost realizată la Școala de Arte Plastice din Nisporeni, aceasta întruchipând simbolic îmbinarea artei clasice cu arta tradițională locală.

La Nisporeni a apărut și un mural în care este reprezentată arta japoneză de reparare a ceramicii „kintsugi” - atunci când un vas spart devine mai scump și apreciat după ce a fost reparat. Pictura murală a fost realizată de Dmitrii Potapov în doar două zile.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

„Motivul principal al acestei operei este despre a păstra și a renova, și a fost foarte bine ales în contextul în care muralul este amplasat lângă Casa Națională recent restaurată. Totuși, artistul spune ca fiecare din noi putem găsi propriul sens și explicație în această pictură murală și vă încurajează să o vizitați fiecare”, a menționat Adrian Ungureanu.

În alte picturi murale care vor îmbogăți vizual orașul Nisporeni apar femei care țin în brațe copii sau coșuri cu struguri, elemente de nelipsit fiind florile, spicele de grâu și peisajele pitorești, care ne aduc aminte de R. Moldova.

De menționat că picturile murale și-au găsit loc de cinste și pe peretele stadionului raional Nisporeni. Una dintre acestea este în totalitate dedicată fotbalului local, iar alta - tradițiilor.