FOTO/ Gheață în loc de pește și fructe de mare. Ce au depistat inspectorii ANSA în timpul controalelor
Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) din componența acestora. La această concluzie au ajuns specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în urma mai multor controale, desfășurate pe parcursul lunii septembrie.
Cele mai multe neconformități s-au depistat la comercializarea fructelor de mare congelate și a fileului de pește congelat.
„În cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar în cazul în care depășește 5% – trebuie obligatoriu să fie indicat, în procente, pe etichetă. Ca rezultat, s-a stabilit că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă”, precizează Agenția.
Potrivit ANSA, în alte 40 de probe neconforme s-a constat:
- 21 de cazuri de marcare necorespunzătoare a produsului: lipsa informației despre procentul de glazurare;
- 39 de cazuri de necorespundere a volumului lichidului obținut la decongelare, care era mai mare decât procentul de glazură declarat pe ambalaj.
Din totalul de probe prelevate de fructe de mare, ponderea celor neconforme a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%.
„În 6 probe prelevate s-a depistat un conținut de glazură (gheață) egal sau mai mare de 40% din conținutul prezentat. Recomandăm consumatorilor să verifice minuțios eticheta la procurarea peștelui și produselor pescărești congelate, inclusiv la conținutul procentual a glazurii de gheață”, conchide ANSA.
Inspectorii ANSA precizează că vor continua verificările la întreprinderile importatoare și cele care preambalează peștele și produsele din pește identificate ca necorespunzătoare.
În cazul în care nu vor remedia abaterile, operatorii vor fi amendați, iar produsele vor fi rechemate de pe piață, până ce se vor conforma cu cerințele de etichetare.
Mai multe detalii găsiți în raportul complet al ANSA.